США назвали джерела фінансування ІДІЛ

П'ятниця, 11 грудня 2015, 02:38

Тільки продаж нафти на чорному ринку, розграбування банківських активів і побори з місцевого населення принесли ІДІЛ за останній час близько $1,5 млрд.

Про це заявив в четвер у Лондоні заступник міністра фінансів США з питань тероризму і фінансової розвідки Адам Шубін, передає "Укрінформ".

"Ісламська держава отримала понад $500 млн від продажу нафти на чорному ринку. Воно розікрало заощадження в банках, захоплених в Іраку і Сирії, на суму від $500 млн до $1 млрд. Крім того, воно зібрало багато мільйонів з населення на підконтрольних територіях, часто застосовуючи жорстокі заходи", - заявив американський представник.

За його словами, "Ісламська держава" являє собою складну фінансову мету.

"На відміну від багатьох інших терористичних угруповань, ІДІЛ отримує відносно невелику частку свого фінансування від донорів за кордоном. Швидше за все, ІДІЛ має надходження від господарської діяльності на підконтрольній йому території, і це ускладнює процес обмеження фінансування", - зазначив Шубін.

Проте, продовжив представник американського мінфіну, США "працюють у тісній взаємодії з урядом Іраку, щоб позбавити десятки філій банків на окупованих територіях доступу до іракських і міжнародних фінансових систем".

Крім того, за його словами, зусиллями коаліції зараз проводиться військова кампанія "Tidal Wave 2", яка завдає точкові удари по ключовим енергетичним активам "Ісламської держави", нафтосховищах, переробним заводам і цистернам.

Шубін підкреслив, що зниження фінансової стійкості ІДІЛ має вирішальне значення для ослаблення організації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування