МК Червоного Хреста готовий зайнятися пошуком зниклих на Донбасі – Оліфер

Вівторок, 15 грудня 2015, 18:21

Міжнародний комітет Червоного хреста готовий взяти участь в пошуку зниклих безвісти на Донбасі.

Про це за результатами засідання Тристоронньої контактної групи повідомила Дарка Оліфер - прес-секретар другого президента України Леоніда Кучми, який на переговорах представляє Україну.

"Міжнародний Комітет Червоного Хреста готовий взяти участь в пошуку зниклих безвісти на Донбасі. Найближчим часом експертам нададуть списки людей, яких шукають їхні рідні та близькі", - зазначила вона.

У той же час Оліфер відзначила, що міжнародні гуманітарні організації, як і раніше, не мають доступу до неконтрольованих Україною районів Донецької та Луганської областей.

"Україна наполягає на тому, щоб цей доступ був наданий: Міжнародний Комітет Червоного Хреста повинен отримати доступ до українських заручників, які перебувають на території окремих районів Донецької та Луганської областей", - написала Оліфер.

За її словами, основне завдання, яке стоїть зараз перед гуманітарної підгрупою - це звільнення полонених, в першу чергу - тих, хто хворий і поранений.

"22 грудня на засіданні Тристоронньої контактної групи заслухають спеціальну доповідь представників гуманітарної підгрупи з цього питання. Україна сподівається, що на цьому засіданні в цьому питанні буде досягнутий істотний прогрес", - повідомила прес-секретар Кучми за підсумками переговорів.

У той же час Оліфер заявила, що підгрупа з безпеки погодила для розмінування 12 ділянок.

Однак у політичній підгрупі поки не вдалося досягти згоди з основних питань, зокрема, з питання проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.

"Ключовою складовою можливого консенсусу є повне припинення бойових дій. Ця ж вимога необхідна і для повноцінної роботи підгруп з економічних і гуманітарних питань. Ця ж умова є обов'язковою для проведення розмінування", - зазначила вона.

Крім того, за інформацією Оліфер, українська сторона звернула особливу увагу на екологічну ситуацію, яка склалася в результаті бойових дій на Донбасі.

Для моніторингу цього питання можуть бути запрошені експерти спеціальної міжнародної місії.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться за участю офіцерів з Спільного центру з контролю і координації сторін.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування