Лукашенко відмовився від авіабази РФ і не взяв російський кредит

Середа, 16 грудня 2015, 01:16

На переговорах президентів Олександра Лукашенка і Володимира Путіна розміщення російської авіабази в Білорусі не обговорювалося.

Про це пише білоруське видання "Наша Нива".

"Авіабаза? Ні, не обговорювалася", - сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков після переговорів Лукашенка і Путіна.

У середині вересня Путін доручив Міноборони і МЗС провести з Мінськом переговори і за підсумками підписати угоду про створення в Білорусі російської авіабази. Однак Олександр Лукашенко виступив проти цієї ідеї. Варто відзначити, що проти бази категорично виступила білоруська опозиція, у Мінську пройшли акції протесту.

У відповідь Росія ухвалила рішення не виділяти Білорусі кредит з підконтрольного їй євразійського Антикризового фонду. Тим часом Мінськ істотно просунувся в переговорах з Міжнародним валютним фондом про виділення такого ж за розміром кредиту, але під нижчий відсоток.

Перед переговорами в Москві аналітики розходилися думками, чи викрутить Путін Лукашенко руки. В результаті, схоже, переговори закінчилися нічим: ні бази, ні грошей. Підписано тільки малозначну заяву загального характеру.

Втім, обидва керівники країн високо оцінили переговори. Лукашенко сказав, що між Білоруссю та Росією не залишилося жодного питання, який вимагає додаткового опрацювання. Лукашенко додав, що "абсолютно довіряє" своєму російському колезі.

Путін же зазначив, що переговори були конструктивними та діловими. На думку президента Росії, співпрацю з Білоруссю має стратегічний характер.

Путін підкреслив, що Білорусь і Росія "мають близькі позиції по Україні та Сирії". Звертає на себе увагу "близькі", а не "однакові".

Після цього була достатньо розпливчате фраза: "З метою зміцнення регіональної стабільності і безпеки домовилися активно розвивати військове і військово-технічне співробітництво", - додав Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News