Пуск Іраном балістичної ракети визнаний порушенням резолюції ООН

Середа, 16 грудня 2015, 04:30

Іран допустив порушення резолюції СБ ООН 1929, здійснивши пуск балістичної ракети Emad.

Про це йдеться в заяві комітету СБ ООН з санкцій, передає Інтерфакс-Україна.

"На основі аналізу та отриманої інформації комітет дійшов висновку, що пуск ракети Emad є порушенням параграфа 9 резолюції 1929", - цитують ЗМІ положення доповіді комітету.

Він був представлений в Раду Безпеки після того, як МАГАТЕ у вівторок прийняло рішення про закриття досьє по передбачуваних спробам Тегерана створити ядерну зброю. У документі агентства сказано, що розслідування "проводилося відповідно до погодженого графіка" і що воно "закриває процес розгляду Радою цього питання".

Резолюція є завершальним етапом реалізації "дорожньої карти", яка була підписана влітку поточного року на виконання Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (ІЯП).

За оцінками експертів, ракета Emad здатна нести ядерний заряд. Проте міністр оборони Ірану Хоссейна Дегхан в жовтні, інформуючи про пуск ракети, підкреслив, що це не пов'язано з угодою по ІЯП.

Дипломати в ООН вважають, що в січні 2016 року РБ ООН може розглянути питання про скасування санкцій проти Ірану, запроваджених раніше з побоювань, що іранська ядерна програма переслідує мету створення ядерної зброї.

Тим не менш, американський Білий дім у зв'язку з пуском Emad не виключає запровадження відносно Ірану нових санкцій.

"Безумовно, я не виключаю прийняття додаткових заходів, якщо наші представники в галузі забезпечення національної безпеки зроблять висновок, що нові санкції будуть корисні", - сказав офіційний представник Білого дому Джош Ернест, коментуючи ракетний пуск.

Він повідомив на брифінгу: "Ми вважаємо, що це серйозна дія, що завдає шкоди стабільності в регіоні. Тому США раніше так рішуче піднімали це питання в СБ ООН".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...