Заборона торгівлі з Кримом не торкнеться електрики і низки продуктів

Четвер, 17 грудня 2015, 14:06
Заборона торгівлі з Кримом не торкнеться електрики і низки продуктів

Заборона торгівлі з Кримом не поширюється на електроенергію та на низку соціально значущих продуктів харчування.

Ввезти чи вивезти можна хліб, борошно, сир, ковбасу, сало тощо, якщо ці продукти разом важать не більше 50 кілограмів і коштують не більше 10 тисяч гривень.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України №1035 від 16 грудня, оприлюдненій на сайті уряду. Вона набуде чинності за 30 днів - тобто 16 січня.

На період тимчасової окупації забороняються поставки товарів (робіт, послуг) під всіма митними режимами з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію, за винятком:

- особистих речей громадян, визначених ч. 1 ст. 370 Митного кодексу України (крім товарів, визначених п. 24 ч. 1 зазначеної статті), що переміщуються у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі;

- соціально значущих продуктів харчування, що переміщуються громадянами, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень та сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну особу (за переліком, наведеним нижче).

Людина може ввозити ці товари до анексованого Криму лише в тому випадку, якщо в’їжджає на півострів "не частіше одного разу протягом однієї доби".

Дія цієї постанови не поширюється на поставку електричної енергії – рішення про таке постачання ухвалює Рада національної безпеки та оборони України.

Також заборона не поширюється на постачання з тимчасово окупованої території на іншу територію України товарів, що мають стратегічне значення для галузей економіки та безпеки держави, за підтвердженням Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Заборона не торкнеться й гуманітарної допомоги, яку надають міжнародні гуманітарні організації, – згідно з переліком, затвердженим Міністерством соціальної політики.

Кабінет міністрів встановив перелік "соціально значущих продуктів харчування", які можна ввозити до Криму:

- Борошно пшеничне вищого сорту

- Хліб з борошна пшеничного вищого сорту

- Хліб з борошна пшеничного I сорту

- Хліб житньо-пшеничний

- Макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)

- Крупи гречані

- Рис

- Яловичина I категорії

- Свинина

- Сало

- Птиця

- Ковбаса варена I сорту

- Молоко жирністю 2,5%

- Сметана жирністю 20%

- Сир м’який

- Масло

- Яйця курячі

- Цукор-пісок

- Олія соняшникова

- Картопля

- Сіль

Заборона торгівлі з Кримом
Заборона торгівлі з Кримом
Заборона торгівлі з Кримом
КМУ

Як відомо, 16 грудня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував ухвалення Кабінетом міністрів рішення про заборону торгівлі з анексованим Кримом – і уряд у середу затвердив відповідну постанову.

Офіційної заборони торгівлі з Кримом вимагали лідери кримських татар та інші громадські активісти, які з 20 вересня брали участь у "громадській блокаді" Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News