Росія відкинула ідеї України щодо реструктуризації, а свої не пропонувала

Понеділок, 21 грудня 2015, 10:47

Росія не висувала офіційної зустрічної пропозиції щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд, після відмови від пропозиції України в рамках боргової операції.

Про це повідомив урядовий уповноважений із питань управління державним боргом Віталій Лисовенко агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми офіційних пропозицій не отримували від Росії. У нас була пропозиція, оригінальна, на яку вони відповіли, що не хочуть із нами розмовляти. Тому м'яч на їхній стороні", - сказав він.

Надалі, додав Лисовенко, якщо російська сторона готова буде вступити в переговорний процес про реструктуризацію зазначених цінних паперів, то така реструктуризація буде проходити в рамках критеріїв програми Міжнародного валютного фонду й обмежень, які містяться в умовах випуску нових суверенних єврооблігацій, від 12 листопада 2015 року.

Там, зокрема зазначено, що будь-яким іншим учасникам, які не прийняли пропозиції щодо реструктуризації та обміну єврооблігацій, Україна не може надати кращі умови.

Також є формула, яка свідчить, що NPV (чиста поточна вартість) нової транзакції не має бути вищою за справжню.

"Наша публічна та юридична позиція така: ми готові до діалогу, але у рамках тих обмежень, які є об'єктивними, і які від нас не залежать. Вони поза нашим впливом, і ми маємо їх виконувати", - сказав він.

Що стосується рішення МВФ класифікувати "російський" борг як офіційний, то воно, за словами Лісовенка, має внутрішнє використання – воно діє лише для МВФ, у рамках його програм і процедур.

Коментуючи погрози РФ щодо звернення до суду у разі відмови України погасити єврооблігації, Лісовенко повідомив, що Україна готова до можливих судових тяжб, зокрема до спроб заблокувати українські активи за кордоном.

Водночас він не робив прогнозу, коли слід очікувати початку судового процесу і як довго він може тривати.

"Ми готові до цього. Ці питання вже давно оброблені нашими юристами. Коли можливе звернення до суду, це питання не до нас", - сказав Лісовенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування