Клімкін сумнівається у доцільності консультацій щодо ЗВТ після указу Путіна

Понеділок, 21 грудня 2015, 12:40

Голова МЗС Павло Клімкін не впевнений у доцільності тристоронніх консультацій України, Єврокомісії та РФ щодо імплементації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС після скасування Росією скасування ЗВТ з Києвом.

Про це він заявив перед початком консультацій у Брюсселі, передає УНІАН.

Клімкін вважає, що наразі сторони мають зрозуміти, що може бути з нового року.

"Після відомого указу президента Путіна та всіх відомих заходів весь сенс цих консультацій, я скажу це дипломатично, не є очевидним", - заявив він.

Клімкін вважає, що зараз має пройти "дискусія, чи нам потрібне подальше обговорення".

"Що я можу уявити, так це свого роду експертні консультації, але якого роду, в яких сферах? Може, ми зможемо домовитися щодо торгівельних бар'єрів чи інших питань, але я не бачу на цей момент консультацій на політичному рівні. Ми повинні зрозуміти, як це буде працювати у майбутньому. Це якраз про сьогоднішню місію - зрозуміти, що може бути з 1 січня", - роз'яснив він своє бачення.

"Я бачу не так багато причин, чому ми повинні збиратися 21 грудня та говорити про питання поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі після відомого указу президента Путіна. Цей указ суперечить нормальній логіці цього процесу, суперечить міжнародному законодавству, тому що у відповідності до Віденської конвенції, ви не можете просто проголосити, що домовленість може бути скасована в односторонньому порядку, а Угода СНД не є односторонньою", - деталізував Клімкін.

Крім того, в Києві вважають, що цей указ "навіть суперечить російським законам, в яких щодо міжнародних угод чітко сказано, що ви не можете скасувати свою участь у багатосторонніх домовленостях та не можете діяти проти логіки відповідної Віденської конвенції".

"Але те, що ми маємо зараз, так це нові російські пропозиції, які надходять під час кожного раунду консультацій, але їх логіка абсолютно така сама - запобігти нам та ЄС ефективно реалізувати у майбутньому поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі", - заявив міністр.

Клімкін знову вказав, що "російські занепокоєння є політичними". "Ми вважаємо, що російська економіка отримає зиски від Угоди про асоціацію", - додав він. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що підписав постанову про введення санкцій проти України.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування