Кабмін хоче скасувати терміни виплати Росії боргу Януковича

Вівторок, 22 грудня 2015, 13:50

Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату частини держборгу, взятого в часи Януковича у Росії.

Про це йдеться в законопроекті №3677 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом".

"Основною метою прийняття проекту закону є забезпечення фінансової стабільності, боргової стійкості країни та попередження негативного впливу потенційних випадків невиконання зобов’язань за зовнішнім державним боргом та гарантованим державою боргом", - йдеться у записці.

Крім того, як зазначається, проектом закону передбачено скасування обмеження щодо кінцевої дати чинності, що продовжить термін дії правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань та вчинення правочинів щодо зміни умов запозичень.

Як зазначається у пояснювальній записці, прийняття проекту закону дозволить належним чином досягти реалізації попередніх умов та виконання зобов’язань, взятих на себе Україною відповідно до програми МВФ. Скасування обмеження щодо кінцевої дати чинності продовжить термін дії правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань та вчинення правочинів щодо зміни умов запозичень.

"Тимчасове зупинення здійснення платежів може бути скасовано у будь-який час у випадку імплементації домовленостей з держателями єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 року та кредиторами за зовнішніми запозиченнями суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що забезпечені державними гарантіями", - йдеться у документі.

Як відомо, на сьогодні дія мораторію закінчується 1 липня 2016.

Нагадаємо, Україна у п'ятницю оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд доларів, а також борги держхолдингу "Укравтодор" і Конструкторського бюро "Південне" перед російськими банками.

Загальна сума боргу, який потрапив під мораторій, перевищила 3,58 млрд доларів.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News