Рада хоче дати партіям право на жорстку дисципліну в місцевих радах

Середа, 23 грудня 2015, 11:52

Верховна Рада розглядає зміни до закону, які передбачають можливість партій відкликати депутатів місцевих рад одразу після виборів.

Відповідний законопроект №3693 депутати обговорили у середу, але голосів для його прийняття не знайшли.

Згідно з законом, партії не муситимуть чекати рік для того, щоб мати змогу відкликати депутата місцевої ради, як це відбувається тепер.

Підставою для відкликання місцевого депутата тепер буде:

- невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради меті діяльності та завданням партії, закріпленим у статуті партії;

- невиконання депутатом місцевої ради зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними;

- не входження депутата до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний;

- вихід депутата із фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або виключення його з фракції за невиконання рішень фракції, в тому числі щодо солідарного голосування.

Забирати мандат будуть за рішенням партійних зборів місцевої парторганізації, на яких "участь депутата… не є обов’язковою".

Після обговорення депутати провели сигнальне голосування за закон в першому читанні, але голосів не знайшли. Спікер завив, що фракції "продовжать консультації".

Як відомо, у Раді зареєстрований проект закону, який передбачає можливість партій виключати своїх кандидатів із виборчих списків до Верховної Ради.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування