Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Києву повернули 74 га землі під "Межигір’ям-2"

Четвер, 24 грудня 2015, 12:10

Господарський суд Києва скасував рішення Київради, яким обслуговуючому кооперативу передано 74 га земель вартістю понад 126 мільйона гривень у Голосіївському районі.

Про це повідомляє Українська правда. Київ з посиланням на сайт Генпрокуратури.

Рішення було прийняте 21 грудня.

"Завдяки втручанню Генеральної прокуратури України територіальній громаді столиці повернуто 74 га особливо цінних земель, на яких знаходиться резиденція "Межигір’я 2"", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ нагадали, що зазначеному кооперативу, який не відповідає вимогам закону щодо створення житлово-будівельних кооперативів, без проведення земельних торгів та без будь-якої оплати  у 2007 році передали для забудови цінні столичні землі. У подальшому кооператив відчужив ці землі на користь інших комерційних структур.

"Крім того, більша частина з цих земель розташована в межах об’єкта природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника "Острів Жуків", де знаходиться резиденція "Межигір’я 2". Таким чином, забудова зазначених земель житловими будинками загрожує фактичним знищенням заповідника", - наголосили у ГПУ.

Відзначається, що у зав’язку з цим суд прийняв рішення про скасування відповідних рішення Київради, державних актів та договорів, за яким було відчужено землю.

Як відомо, що ландшафтний заказник "Острів Жуків" був створений у 1999 році у Голосіївському районі Києва, в заплаві Дніпра. Фактично, заказник поглинає всю збережену частину природного масиву "Конча-Заспа", який в минулому був першим в Радянській Україні природним заповідником.

Київрада у серпні 2007 року скоротила площу заказника з 1794 га до 196 га.  На думку природо охоронців, це рішення було прийняте з грубими порушеннями законодавства.

Рішення Київради було оскаржене в суді у грудні 2007 року, однак судовий процес триває досі.

У 2008 році Апеляційний господарський суд Києва скасував рішення Київради від 22 серпня 2007 року про створення ландшафтного заказника місцевого значення "Жуків острів" за апеляцією прокуратури Києва.

При цьому Вищий господарський суд залишив у силі рішення Госпсуду Києва від червня 2008 року, яким створення заказника "Жуків острів" було визнано законним.

19 травня 2009 року Верховний Суд направив на повторний судовий розгляд справу про законність рішення Київради про створення заказника "Жуків острів", яким територію заказника було скорочено з 1 тисячі 794,6 га до 196 га.

У липні 2010 року на Жуковому острові почалося будівництво. 

За останні кілька років будроботи на острові кілька разів зупинялись. 

У листопаді 2014 року на будівництві палацу друга Януковича Юрія Іванющенка, який охрестили "Межигір'ям-2", поновилось будівництво.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування