Завершили зачитувати звинувачення в одній зі "справ 2 травня" в Одесі

Четвер, 24 грудня 2015, 13:07

Прокурор Олександр Бабін завершив читати звинувачувальний акт у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі в частині подій на Грецькій площі.

Про це повідомляє кореспондент "Інтерфакс-Україна".

Представник звинувачення підтвердив, що всім звинувачуваним інкримінують злочини, передбачені ст.294 (масові заворушення) Кримінального кодексу. Крім того, одному зі звинувачуваних інкримінують також ст.263 (незаконне поводження зі зброєю) УКУ.

На лаві підсудних у цій справі – понад 20 осіб, у т.ч. два громадянина РФ (усі – учасники Антимайдану)

Потерпілими у справі визнано понад 20 людей.

Крім того, прокурор озвучив цивільні позови до звинувачуваних. Загальна сума цивільних позовів – близько 270 тис грн.

Серед тих, хто вимагає від звинувачуваних відшкодувати завдану шкоду, – "Дочірній банк Сбєрбанка Росії", полк патрульно-постової служби, бізнес-центр "Ольвія", "Одеський академічний російський театр" тощо.

У перерві Бабін сказав журналістам, що сподівається, що далі судове розслідування справи ітиме швидше.

Звинувачувальний акт прокурор почав зачитувати близько півроку тому (справа потрапила до суду близько року тому).

До цього суд двічі повертав документ на доопрацювання. Крім того, засідання багаторазово переносилися або відкладалися через неявку звинувачуваних, їхніх адвокатів, відсутність перекладача з української на російську та інші причини.

Як відомо, 2 травня 2014 року в Одесі в ході сутичок проукраїнських і проросійських активістів загинуло 48 осіб і понад 200 людей отримали травми. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані й умисно сплановані.

За фактом подій різні правоохоронні органи України розпочали близько десятка кримінальних проваджень, які стосуються різних фактів.

У судовому розслідуванні зараз перебуває мінімум 4 кримінальних провадження у відношенні підозрюваних у здійсненні злочинів 2 травня 2014 року в Одесі. Найбільш резонансна – справа про злочини, вчинені на Грецькій площі в Одесі, де сталися перші зіткнення проукраїнських і проросійських активістів.

На лаві підсудних у цій справі – понад 20 осіб, у т.ч. два громадянина РФ. Частині зі звинувачуваних, які перебували у СІЗО, суд пом'якшив запобіжний захід на домашній арешт. Також суд вирішив випустити під заставу й ключових звинувачуваних у даній справі, однак під тиском громадськості пізніше скасував своє рішення.

При цьому справу про події в Будинку профспілок, де загинула більша частина загиблих, і в якій понад 100 підозрюваних, досі не передано до суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News