У Криму починається суд за мирний мітинг кримських татар, який був до анексії

Понеділок, 28 грудня 2015, 07:47
У Криму починається суд за мирний мітинг кримських татар, який був до анексії

У понеділок в окупованому Криму розпочинається суд над заступником глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом, активістами Алі Асановим та Мустафою Дегерменджі.

Суд буде проходити в Сімферополі, повідомив на своїй сторінці Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат ВР Рефат Чубаров.

Він закликав міжнародні організації та правозахисні організації, уряди держав - членів ООН докласти необхідних зусиль для того, щоб "зупинити свавілля російських окупантів і захистити права людини в тимчасово окупованому Росією Криму".

"Цинізм скоєного чергового злочину проти прав людини в Криму полягає у здійсненні російською державою, які окупували Крим, безперешкодної розправи над громадянами України - кримськими татарами, які виступили на захист своєї Батьківщини - Криму і збереження територіальної цілісності та суверенітету Української держави", - заявив він.

"Відкривається сьогодні в окупованому Криму судилище над Ахтемом Чийгозом, Алі Асановим та Мустафою Дегерменджі, які виконували свій конституційний обов'язок по захисту своєї держави мирними і ненасильницькими способами, є кричущим порушенням міжнародного права, Статуту ООН, цинічним викликом міжнародному співтовариству і відходом від міжнародної законності з боку РФ", - заявив він.

Він також зазначив, що "якщо ж слідувати злочинній логіці російського правосуддя", то інкриміновані Чийгозу, Асанову і Дегерменджі діяння, "в однаковій мірі можуть бути застосовані також до лідерів і голів 100 держав світу - членів ООН, які підтримали територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим і засудили незаконні дії Росії в Криму".

"Життя і здоров'я Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, так само як і інших політичних в'язнів жителів Криму - Геннадія Афанасьєва, Рустема Ваітова, Руслана Зейтуллаева, Юрія Ільченка, Олександра Кольченка, Олександра Костенка, Нурі Примова, Фераті Сайфуллаєвої, Олега Сенцова, Олексія Чирній, знаходяться під загрозою", - заявив Чубаров.

Чубаров нагадав, що Чийгоз, Асанов і Дегерменджі спільно з більш ніж десятьма тисячами громадянами України - кримськими татарами і жителями Криму інших національностей, були учасниками мирного мітингу 26 лютого 2014 біля стін Верховної Ради АР Крим рішенням Меджлісу кримськотатарського народу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News