Ниточки у справах проти Автомайдану ведуть до Портнова - адвокат

Понеділок, 11 січня 2016, 13:36

Керівництво Адміністрації президента в період Януковича чинили масштабний тиск на суддів, які приймали рішення у справах Автомайдану.

Про це в інтерв'ю ЛІГА.net розповів адвокат Роман Маселко.

"Не все можу говорити і розкривати. Скажу тільки, що по учасниках Автомайдану в ДАІ були конкретні списки. До речі, їх знайшли в Межигір'ї. За ним інспектори ДАІ надалі складали рапорти та протоколи. Інспекторів збирали і давали вказівки" відпрацьовувати Автомайдан "і фальсифікувати документи. Якщо відмовлявся - погрожували звільненням ", - розповів він.

"Потім було розроблено чіткий і письмово алгоритм дій, який розсилався з офіційної електронної пошти Департаменту ДАІ на всі регіони. У регіонах вже складали протоколи. Схоже було і по суддях. Голови судів і судді були ознайомлені з переліком справ, за якими треба виносити рішення, причому виключно про позбавлення прав. Щоб люди не могли надалі користуватися своїми транспортними засобами і брати участь в акціях протесту", - сказав він.

За його словами, встановлено факти дзвінків суддям з телефону, який належав колишньому керівнику головного управління з питань судоустрою АП Вадиму Фесенку - його вважають людиною Портнова.

"Відповідно з тими даними, які ми маємо, дійсно, є певна роль Вадима Фесенка - і ниточки ведуть до Портнова ... Ми зараз збираємо і оформляємо доказову базу, яка зможе підтвердити особливу роль Портнова в масовому винесенні неправосудних рішень. Все вказує на це", - підкреслив Маселко.

Адвокат зазначив, що процес збору доказів важкий, але зрушився з мертвої точки. Давати свідчення почали і судді. Екс-глава Оболонського райсуду Києва Ірина Мамонтова підтвердила, що були дзвінки з АП з чіткою інструкцією - які рішення приймати.

"Мамонтова подала заяву про відставку з посади голови, яку було розглянуто в найкоротші терміни. При новому голові все пішло гладко. Близько 40 водіїв були позбавлені прав Оболонським судом столиці. До цього були залучені близько 20 суддів. Крім того, в Оболонському суді проводилися дуже резонансні арешти", - нагадав Маселко.

Про наявність вказівок по вертикалі свідчить і суддя Шевченківського районного суду Ірина Макаренко, де половина судового корпусу виносила аналогічні рішення і з арештів, і по автомайдану.

"Суддям сказали: ці люди мають бути покарані по максимуму. Відсутність доказів нікого не хвилювала. Така ж картина по Києво-Святошинському суду столиці, де суддя Владислав Лисенко мені зізнався, що він не міг по-іншому, інакше йому підкинуть гроші і посадять", - розповів адвокат.

Після автопробігу на Межигір'я пройшло вже два роки. Були сфальсифіковані близько тисячі рапортів, прийняті близько 300 неправосудних рішень. Систему судових репресій супроводжували не менше п'ятисот співробітників Державтоінспекції і більше ста суддів. Жодного обвинувального вироку проти них, за словами адвокатів, досі немає.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування