КС узявся за реформу правосуддя

Вівторок, 12 січня 2016, 10:23
КС почав оцінювати законопроект про змінм до Конституції щодо правосуддя

Конституційний Суд почав оцінювати конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це сказав голова КС Юрій Баулін, передають "Українські новини".

"Оголошую відкритим пленарне засідання КС", - заявив він.

На засіданні присутні 13 суддів.

Ніхто із суддів не заявив самовідвід.

До слухань залучений заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов, представник Верховної Ради Анатолій Селиванов, голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, голова Верховного Суду Ярослав Романюк і голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козяков.

КС почав у формі усного слухання розглядати звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту вимогам ст. 157 і 158 Конституції.

22 грудня Верховна Рада звернулася до КС із проханням оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Відповідно до Конституції, законопроект про внесення змін до Основного закону розглядається парламентом при наявності висновку КС про відповідність документа вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції.

Згідно ст. 157, Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування або обмеження прав і свобод людини й громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України, а також в умовах військового або надзвичайного стану.

Згідно ст. 158, Верховна Рада впродовж строку своїх повноважень не може двічі змінювати ті самі положення Конституції, а законопроект про внесення змін до Основного закону, що розглядався парламентом і не був прийнятий, може бути поданий до парламенту не раніше, ніж через рік від дня ухвалення рішення щодо цього законопроекту.

Після позитивних висновків КС зміни до Основного закону приймаються шляхом голосування за відповідний законопроект 226 голосами в першому читанні й 300 голосами на наступній черговій сесії Верховної Ради - у другому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування