Українські обленерго атакували вірусом BlackEnergy - США

Середа, 13 січня 2016, 09:59

Американці допомагають українцям у розслідуванні хакерської атаки на обленерго, яка призвела до відключення від мережі 80 тисяч домогосподарств минулого місяця, та виявили причину неполадки - це вірус BlackEnergy.

Про це повідомили в міністерстві національної безпеки США, передає "Укрінформ" з посиланням на Reuters.

"В атаці, як можна судити, було використано комп'ютерний вірус BlackEnergy, який проник в українські системи внаслідок відкриття інфікованого додатка Microsoft Word", - зазначили в міністерстві.

Експерти вважають інцидент 23 грудня, що призвів до відключення клієнтів "Прикарпаттяобленерго", першим випадком знеструмлення внаслідок кібератаки.

Раніше з’явилися повідомлення, що Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують можливу причетність російських урядових хакерів до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року.

Українська компанія "Прикарпаттяобленерго" повідомила про вимкнення електроенергії, що вразило Івано-Франківськ і ще частину Прикарпаття, 23 грудня.

Причиною аварії назвали втручання сторонніх осіб у роботу телемеханіки – автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням. Крім того, компанія повідомила і про технічні збої в роботі свого кол-центру.

Служба безпеки України 28 грудня звинуватила в цьому Росію. СБУ повідомила, що йшлося про кілька українських енергокомпаній. Незалежних повідомлень про причетність Москви до хакерської атаки немає.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування