Комітету ВР не вистачило голосу за скасування скандальної поправки, ЄС чекає

Четвер, 14 січня 2016, 12:39

Комітет Верховної Ради з питань запобігання й протидії корупції не зміг рекомендувати парламенту скасувати норму держбюджету про відстрочку до 2017 року введення електронного декларування доходів чиновників через відсутність кворуму.

Про це повідомляє кореспондент "Українських новин" із засідання комітету.

Голова комітету запропонував рекомендувати парламенту прийняти в цілому відповідний законопроект №3755 депутата БПП Вадима Денисенка.

Члени комітету обговорили цей законопроект і погодилися, що його слід ухвалити, однак для кворуму на комітеті не вистачило одного члена. Голова комітету вирішив не закривати засідання, щоб на наступних зборах рекомендувати прийняти законопроект.

Зі свого боку, експерт делегації Євросоюзу в Україні Марія Стогова на засіданні цього комітету заявила, що Нацагентство з запобігання корупції й система електронного декларування повинні запрацювати в Україні у першому кварталі 2016 року.

"Ця норма чітко приписана в зобов'язанні України перед Євросоюзом – у першому кварталі 2016 року", - сказала вона, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Тобто, до 1 квітня ми хотіли б бачити й запуск Національного агентства із запобігання корупції, і вже робочу систему електронного декларування, і перевірки цих же декларацій", - уточнила представник ЄС.

"Дуже важливо, щоб це запрацювало вже у 1-му кварталі, якщо Україна хоче виконати ті зобов'язання, які вона на себе узяла", - наголосила Стогова.

У свою чергу, депутат від БПП Віктор Чумак, призначений членом Нацагентства з запобігання корупції, сказав "Інтерфакс-Україна", що система електронного декларування запрацює вже цього року.

"Буде воно цього року, обов'язково буде. Ми це вирішимо", - сказав він.

Про старт електронного декларування депутат сказав: "Я думаю, що за умови, якщо буде ефективно працювати комісія з відбору ще двох членів антикорупційного агентства – це головна умова… якщо хоча б за три тижні вони виберуть, дай Боже, щоб ми до кінця лютого змогли це запустити".

"Можливо, першими повинні декларувати свої доходи топ-чиновники, яких дуже швидко можна навчити тут у Києві, а інших – потім. Особи публічного права, можливо, сільські голови, можливо, їх на цей рік можна буде звільнити від декларування", - сказав він і припустив, що ці чиновники зможуть подавати декларації в паперовому варіанті.

Раніше Чумак заявляв, що декларування всіх активів в електронному вигляді відклали до 2017 року. А воно необхідне для безвізового режиму з ЄС.

Голова Мін’юсту Павло Петренко пообіцяв ініціювати скасування відповідної норми в законі про державний бюджет.

А в представництві Євросоюзу в Україні у відповідь нагадали, що "українське керівництво взяло зобов'язання, що в першому кварталі 2016 року запрацює Національне агентство з запобігання корупції й одразу після (цього) – буде запущено механізм перевірки активів і можливих конфліктів інтересів держслужбовців".

"І незалежно від того, коли буде завершено створення системи електронних декларацій, залишається в силі зобов'язання української влади про перевірку вже наявних паперових декларацій", - зазначали в представництві ЄС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...