У США не виключили дій у відповідь на доповідь про смерть Литвиненка

П'ятниця, 22 січня 2016, 02:14

Білий дім назвав "переконливими" докази, зібрані для британського розслідування смерті Литвиненка, хоча доповідь ще не була "ретельно вивчена".

Про це заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест, передає "Голос Америки".

За його словами, Білий дім не буде оголошувати про які-небудь дії в якості прямої реакції на висновки доповіді, але додав: "Я, звичайно, не виключаю будь-які відповідні кроки в майбутньому".

"Є деякі непристойні подробиці в цій справі, і вона виглядає так, немов взята прямо зі шпигунського роману в тій чи іншій формі", - сказав Ернест.

Разом з тим, зазначив він: "... доповідь також вказує на шлях, по якому політична обстановка, існуюча в даний час всередині Росії, поширюється за межі Росії".

Він зазначив, що критики і політичні опоненти російської влади часто піддаються погрозам, залякуванню, а в деяких випадках - смерті.

Представник Держдепартаменту США Марк Тонер також прокоментував доповідь Оуена: "Можна з упевненістю сказати, що ми глибоко стурбовані висновками розслідування уряду Великобританії за фактом смерті Литвиненка. Його вбивство було жахливим злочином".

Як відомо, у доповіді головуючого судді Високого суду Британії сера Роберта Оуена підтверджується, що Литвиненка вбили екс-офіцер Держуправління охорони Андрій Луговий і його бізнес-партнер Дмитро Ковтун.

Ймовірним замовником в доповіді називається Путін.

Міністр внутрішніх справ Британії Тереза Мей заявила, що посол Росії буде викликаний у МЗС для гнівної розмови.

Також вона додала, що Британія відчуває загрозу з боку Росії, яка стала більш агресивною і націоналістичною.

Росія у свою чергу назвала висновки доповіді непрозорими і ангажованими і пригрозила Лондону погіршенням стосунків.

З повним звітом судді можна ознайомитися тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування