Іран і Китай домовилися про будівництво двох АЕС і поставки нафти

Понеділок, 25 січня 2016, 03:01

Президент Ірану Хасан Роухані і лідер КНР Сі Цзіньпін підписали в Тегерані 17 угод, в тому числі, про будівництво двох атомних електростанцій на півдні Ісламської Республіки, а також про постачання іранської нафти в Китай.

Про це пише Deutsche Welle.

"Ми щасливі, що президент Сі Цзіньпін відвідав Іран після зняття санкцій ... Іран і Китай домовилися протягом 10 років збільшити товарообіг до $ 600 млрд", - заявив Роухані.

Роухані проголосив зустріч початком "нової ери" у відносинах між Іраном і Китаєм, які мають намір зміцнювати як економічне, так і політичне співробітництво. Сі Цзіньпін зазначив, що співпраця на політичному рівні буде проходити за участю міжнародних організацій і послужить збереженню миру в регіоні.

Китай протягом багатьох років залишається провідним торговим партнером Ірану, зокрема, найбільшим покупцем іранської нафти. У 2014 році торговельний оборот між країнами склав близько 52 мільярда доларів. У 2015 році він дещо знизився на тлі падіння цін на нафту. Глава КНР став першим світовим лідером, який відвідав з офіційним візитом Тегеран після зняття санкцій.

Як відомо, 16 січня Європейський союз заявив про зняття всіх економічних і фінансових санкцій відносно Ірану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування