Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Представники бойовиків хочуть вибори на Донбасі через 90 днів після амністії

Понеділок, 25 січня 2016, 10:25

Російські ЗМІ повідомляють, що політична підгрупа близька до узгодження позицій з виборів на окупованих територіях, проте українська сторона цю інформацію не підтверджує.

Так російський Інтерфакс з посиланням на джерело в переговорах повідомив, що учасники підгрупи з політичних питань тристоронньої контактної групи по Україні близькі до узгодження позицій по модальності місцевих виборів на Донбасі.

"Підгрупа з політичних питань інтенсивно працює. Готуються уточнення тези по модальності виборів. За деякими позиціями узгодження пройшло, за деякими залишаються питання", - сказав співрозмовник агентства.

Він уточнив, що сторонам поки не вдалося виробити узгоджену позицію в питаннях акредитації ЗМІ та участі політичних партій у місцевих виборах.

У свою чергу представник України у політичній підгрупі Роман Безсмертний у коментарі "Українській правді" заявив, що така заява не відповідає дійсності.

"Мені невідомо, звідки вони взяли, що сторони домовилися. Там домовлятися не передомовлятися, все знаходиться тільки на початку дороги. За словами "по деяких позиціях" ховається 0,0", - сказав він.

"Наприклад, якщо вважати, що майже домовилися про те, що в селі або селищі вибори проводяться за мажоритарною системою, то так. Бо як там можна провести вибори за партійною системою? Але на сьогодні практично за всіма моментами ми перебуваємо на етапі продовження дискусії", - уточнив він.

У свою чергу представник влади окупованих територій Луганській області Владислав Дейнего повідомив "Інтерфаксу", що відповідно до чинної нормативно-правової бази місцеві вибори можуть пройти не раніше ніж через 90 днів після набрання чинності законом про амністію для учасників подій на Донбасі.

За його словами, для підвищення ефективності процесу політичного врегулювання було прийнято рішення про паралельну реалізацію низки норм, що містяться в Комплексі заходів.

"Для того щоб кандидати могли включитися в процес підготовки виборів, необхідно набуття чинності закону про непереслідування учасників подій на Донбасі, паралельно повинні прийматися узгоджені поправки до Конституції України і закон про місцеві вибори. Після вступу в силу поправок ми вже наступного дня можемо вибори провести. Таким чином, у відповідності з діючими нормами від набуття чинності закону про амністію до проведення виборів має пройти 90 днів", - сказав Дейнего.

У свою чергу Безсмертний у коментарі УП, зазначив, що "українське законодавство не передбачає одномоментної амністії".

"Амністія в Україні проводиться індивідуально, у тому числі така амністія проводилася і по відношенню до учасників протестних акцій у 2014 році, вона проводилася в індивідуальному порядку, а не колективно", - заявив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування