ЗМІ: Країни ЄС не можуть закуповувати газ у РФ без схвалення Єврокомісії

Вівторок, 26 січня 2016, 04:56

Єврокомісія зможе отримувати всю інформацію про комерційні контракти "Газпрому" в Європі, в тому числі й щодо цін.

Про це пише "Комерсант".

Відзначається, що згідно з новими поправками до законодавства, всі міжурядові угоди з енергетики повинні узгоджуватися з Єврокомісією до їх підписання, а всі неєвропейські постачальники газу - повідомляти регулятору про параметри довгострокових контрактів, які можуть бути запитані "для оцінки його впливу на енергетичну безпеку".

У розпорядженні "Комерсанта" виявилися два законопроекти Єврокомісії, які мають стати базовими документами для Енергосоюзу ЄС, який створюється.

Перший передбачає створення механізму обміну інформацією про підготовлювані і укладені міжурядові угоди у сфері енергетики. Другий являє собою суттєві поправки до Директиви про безпеку газових поставок від 2010 року, прийнятої у відповідь на російсько-українську газову кризу 2009 року.

За першим проектом, жодна країна Євросоюзу не зможе укласти міжурядову угоду в енергетичній сфері без схвалення Єврокомісії.

Тепер якщо країна ЄС захоче підписати з іншою державою міжурядову угоду в енергетиці, вона повинна повідомити ЄК про початок переговорів і регулярно повідомляти про їх хід. ЄК отримує право надіслати на переговори свого спостерігача. Той, у свою чергу, може давати поради переговірникам, як зробити так, щоб документ не суперечив законодавству ЄС. Підсумкова угода повинна бути схвалена Брюсселем перед підписанням і перед ратифікацією.

Нововведення не поширюються на комерційні контракти, і, щоб закрити цей пробіл, ЄК пропонує зобов'язати партнерів всіх постачальників газу з-за меж ЄС надавати дані про свої довгострокові (більше року) контракти на купівлю газу. Повідомити потрібно буде термін дії контракту, мінімальні і максимальні добові, місячні та річні обсяги, точки здачі газу, а також контрактні умови припинення поставок.

Але ключове положення документа в тому, що ЄК зможе отримати доступ не тільки до нецінової інформації, а й до всього контракта. Якщо він, на думку місцевого регулятора або ЄК, "може зашкодити безпеці поставок", Брюссель має право запросити такий контракт (а також всі додатки до нього) у покупця газу для оцінки "впливу на безпеку".

Таким чином, Брюссель може отримати офіційний постійний доступ до цін та індивідуальних для кожної країни формул "Газпрому" в Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...