Порошенко пропонує відновити контроль Ради над ГПУ

Середа, 27 січня 2016, 23:36

До парламенту у вівторок надійшов новий проект конституційних змін, який відновлює депутатський контроль над Генпрокуратурою.

Про це під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та депутатських груп у Верховній Раді повідомив президент Петро Порошенко.

"Мною було прийнято рішення відновити парламентський контроль над Генеральною прокуратурою, в проекті повернути право Верховній Раді висловлювати недовіру, яка тягне за собою відставку Генерального прокурора", - сказав він.

Глава держави також додав, що "цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, непроходження переатестації суддів тягне за собою автоматичну відставку судді, значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів та значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень".

При цьому Порошенко заявив, що проект відповідних конституційних змін готувався довго і ретельно, а його обговорення "було глибоким за змістом і широким за охопленням експертів, політиків, громадських діячів, ЗМІ".

"Ми дістали дуже схвальний відгук (Венеціанської комісії), хоча Венеція не підтримала пропозиції про тотальне звільнення суддів", - зазначив Порошенко та додав, що було знайдено інший спосіб очищення судової системи - через поступове персональне оцінювання кожного судді.

"Таким чином ми робимо усе, щоб забезпечити незалежність судової гілки влади, в першу чергу, від корупції, і друге – від політичного втручання", - зазначив президент.

Він також закликав народних депутатів до активізації роботи: "Ми доклали вже чимало зусиль для створення нової правоохоронної системи. Але люди не відчують ефекту нової правоохоронної системи, поки упиратимуться в судову стіну беззаконня, несправедливості та корупції. Відтак, дуже розраховую на вашу підтримку".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування