Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шведський суд виніс рішення у справі ЮКОСа на користь РФ

Четвер, 28 січня 2016, 05:03

Апеляційний суд Швеції задовольнив скаргу Росії у справі з іспанськими інвестфондами, які являлися держателями американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа.

Про це в четвер, 28 січня, пише газета "Комерсант".

Апеляція визнала, що у арбітражного інституту торгової палати Стокгольма, який в липні 2012 року задовольнив позов фондів і стягнув з РФ $2 млн і відсотки, не було компетенції розглядати цей спір.

У 2007 році після визнання ЮКОСа банкрутом і розпродажу його активів сім іспанських фондів пред'явили позов до Стокгольмського арбітражу, посилаючись на експропріацію нафтокомпанії державою і вимагаючи виплати компенсації за свої інвестиції. Підсудність спору обгрунтовувалася двосторонньою угодою між Іспанією і СРСР про захист і заохочення інвестицій від 1990 року.

Арбітраж прийняв до розгляду позов від чотирьох фондів і визнав свою компетенцію по спору.

На думку шведського апеляційного суду, двостороння угода дозволяла розглядати в арбітражі Стокгольма тільки суперечки про розмір і порядок виплати компенсації, інші питання (факт інвестування та експропріації компанії) іспансько-радянською угодою не охоплювалися, виходячи з її буквального тлумачення.

Іспанська сторона може оскаржити рішення апеляційного суду до 15 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування