Путін тричі планував захопити Крим і Україну - Ілларіонов

П'ятниця, 29 січня 2016, 08:15

Президент Росії Володимир Путін кілька разів збирався анексувати Крим і захопити Україну, а в 2014 році діяв ситуативно.

Про це заявив російський економіст, колишній радник Путіна (у 2000-2005 роках) Андрій Ілларіонов в інтерв'ю "Апострофу".

"Було кілька спроб реалізації цього плану (зокрема, щодо анексії Криму, - ред..). Перша спроба припадає на час Помаранчевої революції наприкінці 2004-початку 2005 років. Невисокий рівень підготовки цієї операції змусив Кремль відкласти її", - сказав він.

"Потім цей план хотіли здійснити в 2010 році, під час президентських виборів в Україні – у тому випадку, якщо Юлія Тимошенко набрала б більше голосів виборців, ніж Віктор Янукович. Тоді можна було б використати легенду про захоплення влади в Києві "жидобандерівцями" й "фашистами" для того, щоб "захистити" від них кримчан.

Оскільки на виборах перемогу здобув Янукович, то план анексії знову довелося відкласти", - заявив Ілларіонов.

"Наступна спроба була запланована на президентські вибори 2015 року. У тому випадку, якщо Янукович не набрав би більше половини голосів, а в Києві почався б новий Майдан. Тоді, прикриваючись "жидобандерівською загрозою", Москва могла б здійснити свій план. Однак Майдан почався раніше, коли його не дуже очікували ні в Києві, ні в Москві. Тому Путіну довелося переглядати свої плани й проводити анексію в 2014 році", - сказав він.

Ілларіонов також припустив, що Росія вже розмістила в Криму ядерну зброю: "Не виключене, що це вже зроблено".

"Це не становить проблеми. Звісно, це не обов'язково офіційно підтверджувати. Але з технічної й інфраструктурної точок зору ніщо не заважає російським владі й Генштабу розмістити ядерні боєголовки на території півострова", - зазначив він.

"Більше того, навіть якщо їх там не буде, Москва може спеціально робити такого роду заяви, щоб тиснути на Україну й Захід. І відлякувати від можливих спроб повернення Криму під контроль Києва силовим способом", - сказав експерт.

На думку Ілларіонова, повернення Криму до складу України неминуче: "Скоро чи нескоро – це невідомо. Але іншої відповіді на анексію бути не може".

Говорячи про Донбас, він висловив думку, що створення так званої "Новоросії" – це "не питання сьогодення".

"Зараз увага зосереджена на проектах ДНР і ЛНР, які дозволяють через Мінськ-2 установити контроль над усією Україною", - вважає Ілларіонов.

"У нинішній ситуації, коли завдяки Мінську-2 з'явилася можливість установлення контролю над усією Україною, навіщо обмежуватися лише однієї її половиною? Донецьк і Луганськ не були й не є жаданими цілями Кремля. Путіну була потрібна вся Україна, зараз такий шанс з'явився. Наприклад, контроль над адміністрацією Януковича був важливішим (колись) за контроль над однією чи декількома областями України", - сказав він.

Ілларіонов також вважає, що "Янукович продовжує залишатися одним із козирів у колоді, яким у певний момент може скористатися Кремль".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування