РФ має залишити Раду Європи, якщо відмовиться виконувати рішення ЄСПЛ

П'ятниця, 29 січня 2016, 11:01

Відмова країни від виконання всіх без винятку рішень Європейського суду з прав людини (ЕСПЛ) призведе до виходу такої країни зі складу Ради Європи.

Про це заявив в Страсбурзі голова ЕСПЛ Гвідо Раймонді, повідомляє "Європейської правди".

Він нагадав, що статутні документи Ради Європи вимагають обов’язкового виконання рішень ЄСПЛ, і винятки з цього правила не передбачені.

Зокрема, обов’язковість рішень зафіксована у ст.46 Європейської конвенції з прав людини.

"Треба розрізняти: бувають складнощі у виконанні, а бувають відмови. І останні випадки – досить нечасті, їх можна перерахувати на пальця. Але не можна недооцінювати їх", - зазначив Раймонді.

Як відомо, наразі є одна країна, яка заявила про намір відмовитися від виконання низки рішень Страсбурзького суду – це Російська Федерація. В РФ планують наділити конституційний суд правом обирати, які рішення ЄСПЛ не будуть виконуватися. Відмова виконувати окреме рішення (про право голосу засуджених) раніше звучала також від Британії, але зрештою в Лондоні заявили, що шукають шлях виконати його.

Раймонді вважає, що офіційна відмова від виконання повинна мати наслідком вихід країни зі складу Ради Європи.

"Логіка така: або ви виконуєте статтю 46, або ні. І якщо ні, якщо ваша національна система не сприймає рішень Суду (з прав людини) – то врешті решт ви не можете лишатися в цій організації. Ви не можете лишатися в системі, якщо ви заперечуєте обов’язковість рішення ЄСПЛ", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування