50% українців не читали Конституцію - опитування

П'ятниця, 29 січня 2016, 10:59

Половина українців взагалі не читали текст Конституції, окремі розділи читали близько 10%.

Про це в п'ятницю директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна, коментуючи результати соціологічного опитування, передає ЛІГА.net.

Згідно з опитуванням, з тих, хто Конституцію читав, половина робила це для того, щоб усвідомити свої громадянські права, приблизно 40% текст Конституції потрібен був по роботі.

Половина опитаних знає, що носієм суверенітету і джерелом влади в країні є народ України, однак 29% вважає таким президента, а 12% не змогли відповісти.

Для порівняння Бекешкіна навела дані аналогічного опитування в Росії, в Конституції якої є повністю аналогічна стаття - там президента джерелом влади помилково вважає більшість опитаних.
У 88% опитаних зберігається думка, що вищі органи державної влади і посадові особи постійно або епізодично порушують Конституцію.

67% опитаних вважають поправки до Конституції необхідними, причому 28% говорять, що вносити з потрібно якомога швидше. 39% воліли б внести такі зміни після стабілізації ситуації в країні.

Відносна більшість - 46% опитаних вважають, що поправки до Конституції мають вноситися спеціально створеним для цієї мети незалежним органом. 20% готові довірити цю роботу експертним групам, сформованим громадянським суспільством.

Державним органам можуть доручити такі зміни менш 10% опитаних.

Опитування проводилося з 15 по 25 грудня 2015 року, похибка вибірки не перевищує 2,3%. Було опитано 2040 респондентів у 110 населених пунктах України, крім тимчасово окупованих територій.

Як відомо, між президентом Петром Порошенком і прем'єром Арсенієм Яценюком спалахнув новий конфлікт, через заяви прем'єра про референдум.

Глава уряду заявив у своєму зверненні в ефірі українських телеканалів ввечері 24 січня, що виступає за проведення референдуму щодо змін до Конституції.

Як відомо, в Раді немає необхідної кількості голосів для голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації.

Верховна Рада на засіданні 28 січня змінила статтю закону про регламент для продовження процесу розгляду змін до Основного закону.

У теж час парламент направив до Конституційного суду оновлений законопроект 3524 про зміни до Конституції в частині правосуддя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування