Афера "Запоріжжяобленерго" Суркіса: НАБУ оскаржило договори на 346 млн.

Субота, 30 січня 2016, 15:48

У зв'язку з розслідуванням фактів привласнення майна ВАТ "Запоріжжяобленерго" НАБУ оскаржило у суді договори на суму понад 346 млн. грн. 

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, НАБУ подало до суду 4 позовних заяви про визнання недійсними договорів відступлення права вимоги між ВАТ "Запоріжжяобленерго", в якому державі належить більше 60% акцій, і приватною структурою "ЕНЕРГОМЕРЕЖА"

"Згідно з договорами, відбулася заміна кредитора у зобов'язаннях на загальну суму 346, 2 млн грн, які мали надійти від великих споживачів електроенергії. В результаті незаконно укладених договорів право держави на вимоги боргу за спожиту електроенергію в розмірі 346,2 млн. грн. було передано приватній фірмі, що суперечить чинному законодавству", - йдеться у повідомленні. 

Позовні заяви підготовлено на основі матеріалів, напрацьованих детективами НАБУ в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК за фактом привласнення посадовими особами в особливо великих розмірах майна ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

а даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі да Констянтина Григоришина та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго". Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування