Керрі: Війну у Сирії має бути припинено

Неділя, 31 січня 2016, 19:19

Держсекретар США Джон Керрі закликав сторони конфлікту у Сирії до негайного припинення військового протистояння. 

Про це він заявив 31 січня у своєму зверненні. 

У своєму виступі Керрі зазначив, що "світ має прагнути  одного напрямку - завершення війни". При цьому він порівняв гуманітарну катастрофу, яка наразі розгортається у Сирії, з наслідками Другої світової війни".

"В останні місяці було запущено масштабну дипломатичну ініціативу, спрямовану на деескалацію сирійської кризи.  Представники режиму та опозиції планують почати переговори у Женеві під егідою ООН. Я звертаюся до обох сторін вести серйозні переговори. Світ сподівається, що  обидві сторони діятимуть швидко, аби задовольнити потреби мільйонів сирійців та відновити мир", - заявив Керрі. 

Він додав, що військового вирішення цього конфлікту у Сирії не існує, а подальші бої можуть вплинути на кінцевий результат перемовин, тож на порядку денному - заходи з припинення вогню. 

"Відповідно до резолюції #2254, усі учасники переговорів по Сирії мають припинити вибухи і інші напади на цивільних осіб", - підкреслив Керрі на заявив, що цю норму було порушено 31 січня, коли "терористичні бомбардувальники атакували святиню в Дамаску, убивши десятки людей". 

Він додав, що 13.5 млн  сирійців потребують термінової гуманітарної допомоги, 6 млн. з них - діти.

"Без проведення переговорів висока вірогідність, що  кровопролиття затягнеться дуже на довго. Закликаємо сторони конфлікту до Женеви, щоб ухвалити перші термінові заходи", - підсумував глава Держдепу США.

Як відомо, Організація Об'єднаних Націй оголосила про початок перших за останні два роки мирних переговорів щодо ситуації в Сирії, незважаючи на бойкот з боку сирійської опозиції.

Переговори у женевському форматі - Москва, Вашингтон, Анкара і Ер-Ріяд, які мали початися у понеділок, було перенесено на  29 січня через розбіжності про склад учасників.

Туреччина погрожувала не брати участь у дипломатичних зустрічах, якщо курдська опозиційна партія "Демократичний союз" (PYD) з Сирії стане учасником переговорів.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров наполягав на тому, що переговори по Сирії за підтримки ООН не будуть успішним, якщо на них не запросять представників курдів.

30 січня делегація у складі керівників опозиції мала вирушити до Женеви, щоб оцінити серйозність намірів сирійського уряду щодо виконання її вимог, які могли б дозволити опозиції розпочати мирні переговори з врегулювання конфлікту.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування