Верховний суд відреагував на заклики Авакова "звільнити усіх суддів"

Середа, 6 січня 2016, 15:49
Верховний суд відреагував на заклики Авакова звільнити усіх суддів
Кирило Чуботін, Коммерсантъ

Реформаторські ініціативи, спрямовані на звільнення всіх суддів в Україні, – "особиста піар-кампанія окремих посадових осіб, спрямована на тимчасове підвищення власних політичних рейтингів за рахунок маніпулювання суспільною думкою".

Про це йдеться у заяві Верховного суду України з приводу публічних закликів до звільнення всіх суддів, яку поширено 6 січня на сайті ВР.

Як відомо, раніше глава МВС Арсен Аваков заявив, що в Україні "судам ніхто не вірить" та зазначив необхідність повернутися до радикального проекту, на якому наполягав свого часу "Народний фронт" - про повну заміну суддівського корпусу, "повне перезавантаження - з новим набором, професійним конкурсом і реальною зовнішньою атестацією нинішнього суддівського корпусу".

У Верховному суді зазначають, що "потреба у глибинних реформах очевидна, в тому числі й у судовій владі", однак  "реформаторські ініціативи, спрямовані на звільнення всіх суддів в Україні були предметом прискіпливого аналізу та дискусій на національному рівні, в тому числі й у процесі роботи Конституційної Комісії, та не знайшли підтримки внаслідок своєї безпідставності".

У ВС нагадали, що Конституційна Комісія подала президенту України пропозиції конституційних змін у сфері правосуддя, які були схвалені Нацрадою реформ, відповідний законопроект внесено до парламенту та направлено до КСУ для висновку.

При цьому у ВСУ підкреслили, що проект змін до Конституції в частині правосуддя одержав схвальні відгуки з боку Венеціанської комісії, а ініціативам звільнення всіх суддів Венеціанська комісія дала негативну оцінку.

"Незважаючи на ці обставини, окремі вищі посадовці органів виконавчої влади знову нав’язують суспільству ідею тотального звільнення всіх без винятку суддів", - йдеться у заяві ВСУ.

"Представникам виконавчої влади, як публічним особам, варто зменшити концентрацію особистої уваги на судовій реформі, спрямувавши максимум зусиль, часу та енергії на ефективне реформування сфер власної відповідальності", - зазначили у ВС.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування