Лисенко: Є злочини бойовиків, яких немає в нашому КК

Середа, 10 лютого 2016, 12:57

Спікер адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко заявляє, що бойовики вели дезінформацію про загиблих українських військових, що крім іншого впливало на невірну подачу інформації.

Про це Лисенко заявив в інтерв'ю Новой Газете, кажучи про те, чому дані про загиблих, які він наводить на брифінгах, не завжди відповідають дійсності.

"Помилкові цифри подавали від імені загиблих українських бійців або навіть командирів. Ми масу випадків зафіксували! Бойовики брали мобілки убитих, набирали редакцію якогось столичного телеканалу: "У нас величезні втрати!" З редакції від мене вимагають підтвердити або спростувати. Починаю уточнювати: підрозділу давно не існує, потрапив у засідку, людина не могла телефонувати, оскільки без вісті зникла", - розповів Лисенко.

Також він розповів, як подавалася інформація про загиблих під час Іловайська, Дебальцевого та інших боїв.

"Бої реально  були кожен день, без затишшя. Система передачі інформації така: з підрозділу інформація йде в штаб сектора, звідти - в штаб АТО, штаб відправляє в головний командний центр, в Генштаб", - сказав він.

За його словами, в Генштабі збирають інформацію і від ВСУ, і від Нацгвардії, плюс тоді ще міліцейські батальйони, прикордонники, СБУ, Держслужби з надзвичайних ситуацій.

"І коли я, з різницею в кілька годин, виходив на брифінг, цифри вже були некоректними. Ми не мали можливості оперативно давати цифри втрат: командири підрозділів фізично не встигали повідомляти", - сказав він.

"Добровільні батальйони не кожен збирали такі відомості. Звичайно, в цей період вони випадали із загальної статистики. Але, наприклад, в Facebook комбати писали, скільки "200-х". І виходила страшна плутанина", - сказав він.

"Бували моменти, коли бійця з пораненнями евакуювали, але по дорозі або в самому госпіталі він помирав. А за первісною інформацією вважався пораненим, як командир передав", - розповів Лисенко.

"Інші причини неточностей в інформації: підрозділ розбитий, немає кому передавати дані", - також сказав він.

Крім того, Лисенко підкреслив, що на брифінгах дається інформація про втрати тільки в боях.

"Формулювання важливе: "Під час бойових дій". Це зовсім не означає, що жертви відсутні", - сказав він.

За його словами, в АТО бувають і суїциди, наприклад через погані звістки з дому.

"Або перепив і не відкачали. Необережне поводження зі зброєю, з боєприпасами - поранення або загибель", - пояснив він.

Лисенко також заявив, що в українському Кримінальному кодексі не залишилося жодної статті, не порушеної проросійськими бойовиками на Донбасі.

"Більше того, з'явилися злочини, які в КК не класифіковані. Наприклад, насильницька відправка в збройні формування", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News