На Сумщині 6 справ щодо тих, хто заважав Майдану, пішли до суду

П'ятниця, 12 лютого 2016, 15:29

Прокуратура Сумської області завершила розслідування у 6 кримінальних провадженнях стосовно 7 осіб, які перешкоджали активістам "Революції Гідності".

Звинувачувальні акти стосовно них скеровано до суду, 1 провадження зупинено у зв’язку із розшуком підозрюваного.

Про це заявив прокурор Сумської області Віталій Матвійчук під час брифінгу 12 лютого, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Слідчі та прокурори області мали надати процесуальну оцінку "діям керівництва правоохоронних органів, які надавали злочинні накази, а також безпосередньо діям працівників міліції, які заподіювали тілесні ушкодження громадянам", а також "діям слідчих, прокурорів та слідчих суддів, які обирали запобіжні заходи, виносили повідомлення про підозру учасникам мирних акцій".

Відтак, встановлено всіх осіб, які "надавали злочинні накази про застосування сили до учасників мирної акції протесту в ніч з 26 на 27 січня 2014 року".

Так, до суду скеровано звинувачувальний акт стосовно колишнього заступника начальника УМВС у Сумській області, який віддав наказ одному з підрозділів міліції силоміць витіснити громадян з приміщення обласної ради. Йому інкриміновано перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 2 ст. 365 КК України).

Сам екс-начальник міліції області, якого підозрюють у наданні заступнику злочинного наказу на організацію силового витіснення громадян із приміщення Сумської обласної ради, переховується в Росії. Тому провадження щодо нього зупинене, зазначають у прокуратурі.

Екс-начальнику міліції інкриміновано незаконне перешкоджання проведенню мітингів (ст. 340 КК) та перевищення влади або службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та надав дозвіл на його затримання.

Також скеровано до суду звинувачувальні акти стосовно колишнього прокурора Сумської області за ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) та ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) КК; двох прокурорів прокуратури Сум та слідчого слідчого відділу Сумського міськвідділу УМВС.

Вони незаконно повідомили про підозру в захопленні адміністративної будівлі обласної ради 10 особам, з яких 5 – депутати міської ради (ч. 2 ст. 372 – притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) КК.

Також до суду скеровано звинувачення стосовно двох суддів Ковпаківського райсуду Сум, які незаконно обрали запобіжні заходи учасникам мирних протестів, за ч. 3 ст. 371 (завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою) та ч. 2 ст. 375 (постановлення завідомо неправосудного вироку суду) КК.

Триває досудове розслідування стосовно працівників одного з підрозділів міліції, які, "виконуючи явно злочинні накази свого керівництва, умисно спричинили в ніч з 26 на 27 січня 2014 року легкі тілесні ушкодження 13 учасникам мирних акцій". Призначено комплексні портретні (антропометричні) експертизи їх і експертизи відеозвукозапису.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:23
На Донеччині росіяни вдарили по житловому сектору: загинула жінка
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
Усі новини...