Штаб: За тиждень бойовики 451 раз обстріляли позиції сил АТО

Субота, 13 лютого 2016, 10:11

Починаючи з 5 лютого бойовики НЗФ з непідконтрольних українському уряду окремих районів Донбасу (ОРДО/ОРЛО) 451 раз обстріляли позиції сил АТО, у тому числі 82 рази – із озброєння, яке вже мало бути відведеним на відстані, визначені Мінськими домовленостями.

Про це повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін Андрій Таран.

У переважній більшість осередками нестабільності, звідки найчастіше порушувався режим припинення вогню, ставали окуповані бойовиками НЗФ Донецьк і Горлівка та їх околиці.

"Найбільшу кількість обстрілів позицій сил АТО за 7 днів було зафіксовано поблизу населених пунктів Мар’їнка – 98, Піски – 66 та більше 170 – по н.п. Новгородське, Зайцеве, Майорськ, Опитне, Авдіївка, тобто не менше ніж 35 разів по кожному", - заявив Таран.

Окрім стрілецької зброї, бойовики НЗФ також застосовували заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 82-мм.

"В той же час по позиціях ЗСУ зафіксовано застосування щонайменше 101 міни калібру 120-мм. Відмічається збільшення кількості використання бойовиками НЗФ БПЛА, що коригують вогонь по позиціях сил українських підрозділів. Насторожує також відновлення обстрілів з боку НЗФ на Луганщині", – зазначив Таран.

При цьому він  підкреслив, що за останній тиждень зросла кількість збройних провокацій з боку бойовиків НЗФ по позиціях сил АТО поблизу Мар’їнки.

"Неподалік цього населеного пункту знаходиться контрольний пункт в’їзду-виїзду, навантаження на який щодо перетину лінії розмежування збільшилося після закриття КПВВ "Зайцево". Складається таке враження, що бойовики НЗФ ОРДО навмисно збільшили інтенсивність обстрілів в районі Мар’їнки, де щоденно на КПВВ скупчується чимало цивільних осіб", - заявив представник СЦКК.

"Піддаючи постійній небезпеці життя мирних мешканців вони цілеспрямовано провокують українську владу закрити й цей пункт пропуску, що може призвести до ізоляції цивільних осіб, які проживають на непідконтрольній українській владі території Донбасу, та обмежити доступ місцевих мешканців до найнеобхіднішого. Зважаючи на те, що через обстріли відкриття КПВВ "Золоте" на Луганщині відтерміновано на невизначений час, тут вже і до гуманітарної катастрофи недалеко", – підкреслив Таран.

Як відомо,  вранці 13 лютого у прес-центрі штабу АТО повідомили, що 14 разів були обстріляні опорні пункти ЗСУ в районі Мар’їнки, близько 22.00 напередодні з автоматичних гранатометів терористи відкрили вогонь по КПВВ "Мар’їнка".

У РНБО 13 лютого заявили, що контрольно-пропускний пункт у Мар'їнці закрито.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування