РФ при дешевій нафті та відсутності реформ чекають 15 років застою

Понеділок, 15 лютого 2016, 06:41

Міністерство фінансів Росії прорахувало варіанти розвитку російської економіки на період до 2030 року. Відповідно до одного з них, РФ чекає затяжна стагнація при відсутності реформ.

Про це пише газета "Ведомости", яка ознайомилася з основними параметрами прогнозу.

Йдеться про інерційний сценарії розвитку. Згідно з ним ціна нафти до 2030 року залишається на рівні $40/барр. в реальному вираженні (в номінальному зростає приблизно на $1 на рік). Весь цей час економіка буде рости лише на 1-1,3% на рік.

В цілому за 2014-2030 роки економіка збільшиться всього на 13%, а реальний рівень зарплат повернеться до планки 2014 року тільки в 2025 році.

В середньому, за цим прогнозом, в 2014-2030 роках середньорічний економічний ріст в Росії складе 0,8%.

 

Також згідно інерційному прогнозу, ціна нафти в номінальному вираженні перевищить $50 за барель тільки в 2028 році. Видобуток нафти перестане рости вже в 2016 році і буде знижуватися, її експорт - стагнувати.

За словами представника мінфіну РФ, даний сценарій не є пріоритетним, відзначаючи, що є інші варіанти "більш правильні для Росії". Також він додав, що цей сценарій не включає в себе структурні реформи.

Представник міністерства підкреслив, що якщо нічого не робити, в тому числі зі структурою бюджету, то сценарій довгострокової стагнації може реалізуватися. Однак, він сподівається, що найбільш вірогідний другий - цільовий - сценарій Мінфіну, який дозволить економіці вийти на темпи зростання в 2-3%.

У мінфіні пояснили, що досягти цієї мети можна буде частково за рахунок більш дорогої нафти - $50 за барель в реальному вираженні на весь період. Однак ключовою умовою він називає структурні зміни в економіці, перш за все - підвищення віддачі на капітал за рахунок зростання продуктивності праці, випереджаючого зростання зарплат, і, як результат, збільшення частки інвестицій у ВВП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News