Посол ЄС розкритикував зміни до закону про прокуратуру

Середа, 17 лютого 2016, 10:42

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський нагадав про необхідність прийняти в другому читанні "безвізові законопроекти" №4054 та №4056 та вкотре наголосив на необхідності внести зміни до закону "Про прокуратуру".

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сторінці Представництва ЄС в Україні у Facebook.

"Я вітаю прийняття в першому читанні законів з питань повернення активів та управління (4056) і  арешту активів та спецконфіскації (4054). Обидва закони відповідають стандартам ЄС і я з нетерпінням чекаю, коли вони будуть проголосовані у другому читанні у нинішній редакції", - відзначив він.

Водночас, за словами Томбінського, прийнятий у вівторок закон "Про прокуратуру" (№4055) надає занадто багато повноважень Генпрокурору у питані відхилення кандидатів на спецпрокурора антикорупційної прокуратури.

"Проект закону "Про прокуратуру" (4055), як і раніше, містить занадто багато повноважень прокурора  в питанні відхилення кандидатів на спеціалізованого прокурора по боротьбі з корупцією, які висуваються незалежною відбірковою комісією. Нові поправки повинні вирішити цю проблему в цілях забезпечення повної незалежності спеціалізованого антикорупційного прокурора", - наголосив Посол ЄС.

Томбінський також розкритикував прийнятий закон "Про електронні декларації" (№3755), який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим українським керівництвом".

"Негайні дії повинні бути зроблені для того, щоб встановити ефективну систему контролю декларацій щодо активів і забезпечити, щоб Національне Агентство з питань запобігання корупції мало можливість виконувати свою місію щодо запобігання та викриття корупції", - підкреслив Томбінський.

Нагадаємо, у вівторок парламент ухвалив за основу обидва "безвізових законопроекти", які рекомендував до ухвалення Європейський Cоюз – зміни до законів про арешт та спецконфіскацію (№4056), а також про виявлення, розшук та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№4054).

Верховна Рада також прийняла за основу законопроект №4055, який також входить до "безвізового пакету". Однак Євросоюз виступив проти цієї редакції законопроекту, зазначивши, що поправки Порошенка руйнують незалежність антикорупційної прокуратури.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування