У Криму брата євромайданівця насильно відправляють до психіатрів

Четвер, 18 лютого 2016, 11:06

Молодшого брата засудженого в Криму активіста євромайдану Олександра Костенка - Євгена - примушують пройти психіатричну експертизу.

Про це повідомив адвокат Дмитро Сотников, передає Радіо Свобода.

"У Євгена Костенка (Справа Fuck'а) новий слідчий. Про це він мені повідомив позавчора - 16.02.2016. Його викликали на допит без адвоката. Оскільки відмовитися від явки він не може, то прийшов, щоб повідомити, що не буде ні в чому брати участь без свого захисника. Слідчий стала вмовляти Євгенія на проходження психіатричної експертизи добровільно. Євген відмовився. Тоді вона почала погрожувати, що вийде з клопотанням про примусову психіатричну експертизу в суд", - написав адвокат.

Сотников уточнив, що відповідно до російського законодавства, можливість примусового призначення такого виду експертизи щодо його підзахисного законом не передбачена.

За словами адвоката, йому вдалося поговорити телефоном зі слідчим і запитати, які слідчі дії проводилися з підзахисним без його участі.

"Вона відповіла, що чекає мого приїзду в Крим, тому нічого не робила, а Євгена викликала, щоб "познайомитися з ним, зрозуміти, що він за людина", - розповів Сотников.

Кримінальну справу стосовно Євгена Костенко порушено російською окупаційною владою в липні 2015 року. Йому закидають "неповагу до суду і образу судді". У постанові про порушення кримінальної справи йдеться про "образливий жест", який Євген нібито показав на засіданні суду свого брата.

Олександра Костенка в Криму засудили до чотирьох років і двох місяців тюремного ув'язнення.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року в ході "масових заворушень" в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізний ствол.

Костенко не визнає звинувачень. Його адвокат подав апеляційну скаргу до Верховного суду Криму і заявив про намір скаржитися до Європейського суду з прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування