У Чорнобилі збираються створити біосферний заповідник

Середа, 24 лютого 2016, 11:00

Міністерство екології та природних ресурсів пропонує створити в зоні відчуження Чорнобильський радіологічний біосферний заповідник площею 227 тисяч гектарів.

Про це в. о. голови Мінекології Ганна Вронська повідомила на засіданні парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 23 лютого, інформує УНІАН.

Із відповідно пропозицією відомство звернулося до Адміністрації президента.

"У зв’язку з відзначенням 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії в цьому році ми вживаємо всіх заходів, щоб якомога швидше був підписаний указ президента про створення Чорнобильського радіологічного біосферного заповідника", - сказала Вронська.

"Ми сподіваємося, що встигнемо до 26 квітня. Підготовча робота вже проведена, очікуємо кроки від Адміністрації президента", - додала вона.

Також Вронська повідомила, що в планах міністерства збільшити площу заповідних територій в Україні до середньоєвропейського рівня.

"За умовами Угоди про асоціацію з Євросоюзом ми повинні збільшити загальну площу територій заповідного фонду приблизно до 15% (території країни – ред.). Ми розраховуємо, що наступного року вийдемо як мінімум на 8%", - сказала виконувач обов’язків міністра екології.

Навесні 2015 року глава Мінекології Ігор Шевченко заявляв, що міністерство планує скоротити територію Чорнобильської зони відчуження з 30 до 10 кілометрів навколо зупиненої атомної станції.

Зона відчуження Чорнобильської АЕС, також Чорнобильська зона відчуження, а в 1986-1987 роках 30-кілометрова зона – заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Зараз площа зони відчуження становить близько 260 тисяч гектарів.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування