Amnesty International: Обидві сторони на Донбасі катують полонених

Середа, 24 лютого 2016, 13:57

Обидві сторони на Донбасі причетні до військових злочинів, зокрема до катувань полонених.

Про це сказав на брифінгу в Києві дослідник з прав людини Amnesty International в Молдові, Україні та Білорусі Красимір Янков, представляючи річний звіт організації про права людини в світі в 2015-2016 роках, передає УНІАН.

"Обидві сторони скоювали військові злочини, в тому числі тортури і жорстоке поводження з ув'язненими. Згідно з повідомленнями, які ми підтвердили нашими дослідженнями, сепаратисти навмисно вбивали українських військовополонених",- підкреслив Янков.

Він розповіді про українських полонених, яких застрелили з близької відстані бойовики, зокрема він назвав прізвища українських військових Андрія Колесника, Альберта Саруханяна і Сергія Слісаренка.

Також Янков нагадав про вбивство сепаратистами одного з захисників Донецького аеропорту Ігоря Брановицького. Під час допитів Брановицбкого били до втрати свідомості, а згодом бойовик Моторола вистрілив йому в голову. Потім Моторола також зізнався, що вбив ще 15 українських військових.

За словами Янкова, українська сторона також використовує тортури. Так, колишній бранець розповів, що він кілька тижнів провів у переповненій камері в підвальному приміщенні неподалік від села Великомихайлівка, яке було базою "Правого сектору".

За його словами, до звільнення цього чоловіка в 2015 році і ще як мінімум 12 чоловіків і однієї жінки, які утримувались в одній камері, їх щодня били і піддавали іншим видам жорстокого поводження.

Раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила про тортури на Донбасі обома сторонами конфлікту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування