У НАТО визнали вразливість Альянсу перед РФ на сході Європи

П'ятниця, 26 лютого 2016, 09:21

Військові експерти НАТО попереджають про те, що Альянс не буде в змозі захистити свій кордон на сході Європи у разі агресії з боку РФ.

Про це йдеться у доповіді, що має бути опублікована  у п’ятницю Атлантичною радою, пише Financial Times.

Cеред авторів доповіді генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, заступник верховного головнокомандувача сил Альянсу в Європі Річард Ширрефф і колишній міністр Італії оборони і голова військового комітету НАТО Джампаоло ді Паола.

Вони заявляють про катастрофічну "відсутність прогресу" в планах Альянсу зміцнити свої рубежі після вторгнення Росії в Україну.

Як зазначається, це вже третє попередження з боку членів командування НАТО протягом місяця.

Багато з ключових членів Альянсу як і раніше страждають від "хронічного недофінансування" і "критичних недоліків" їхніх "проріджених" збройних сил, йдеться в доповіді Атлантичної ради. Як приклад наводиться те, що з 31 вертольота Tiger німецького бундесверу тільки 10 можуть використовуватися,  з 406 БМП Marder придатні 280.

Інші члени Альянсу просто не зробили достатньо, щоб змінити свою позицію оборони в східному напрямку.

Для Великої Британії "розгортання бригади, не кажучи вже про повністю боєздатну дивізію, буде серйозною проблемою", говорить Річард Ширрефф, в минулому - начальник штабу Сухопутних військ Британії.

Він також нагадав, що для одного з навчань НАТО в Європі довелося перекидати паливні баки з Канади, "настільки жалюгідною була ситуація з обслуговуванням обладнання і запасними частинами у флоті Британії".

Раніше аналітичний центр RAND Corp. також виступив з критичними оцінками позицій НАТО стосовно Москви.

Зокрема, аналітики заявили, що якщо російські війська вторгнуться до Прибалтики завтра, вогнева і чисельна перевага сил НАТО буде знівельована у термін до трьох днів.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News