Путін задумав обійти санкції за допомогою західних банків - ЗМІ

Неділя, 28 лютого 2016, 12:58
Путін задумав обійти санкції за допомогою західних банків - ЗМІ

Росія планує обійти санкції, які Європа і США ввели проти РФ два роки тому: Кремль збирається випустити позику на $3 мільярди з терміном погашення в 10 років, для чого скористається послугами китайських, європейських та американських банків. 

Про це пише Inosmi з посиланням на німецьке видання Die Welt.

"Путін заманює у свої тенета гігантів з Уолл-Стріт", - пише видання.  Якщо розмістити позики вдасться, для Заходу це буде ударом, запевняє німецька газета.

Як стверджує Die Welt, "для ЄС і США це було б політичним фіаско". При цьому видання зазначає, що для РФ це дуже ризикований крок, який за великим рахунком зводиться до стратегії "все або нічого".

Якщо Росії дійсно вдасться за допомогою такого обхідного маневру залучити в країну кошти, санкції стануть фактично безглуздими, і ніякого економічного тиску на Росію у Заходу не залишиться.

Зазначається, що санкції не забороняють банкам брати участь в аукціонах за позиками - вони мають право давати Росії позики, тому що в списку санкцій - не сама держава, а окремі підприємства.

Таким чином Путін може залучити долари в країну, а потім передати їх тим фірмам, які перебувають під санкціями, пояснює видання.

У Вашингтоні до цієї ініціативи Росії ставляться дуже серйозно: уряд застерігає американські банки від укладення угод з Москвою і надання їй позик.

Незважаючи на всі застереження з Вашингтона, багато банків, керуючись діловими перспективами, схиляються до того, щоб підтримати позицію Росії. 

Тим часом міністерство фінансів в Москві заявило про те, що випуск позик буде здійснюватися незалежно від американських застережень.

За даними видання The Wall Street Journal, американська влада рекомендувала низці великих американських банків утриматися від покупки російських державних облігацій. Як пише Газета.Ru, зазначалося, що кредитні організації отримали відповідну рекомендацію від Держдепартаменту і Казначейства США у відповідь на запит про можливість участі в розміщенні російських цінних паперів.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування