ЗМІ: Щодо автономії частини Донбасу можуть провести референдум

Субота, 12 березня 2016, 10:44

Президент Петро Порошенко розглядає можливість проведення референдуму, на якому громадяни України повинні висловити своє ставлення до ідеї автономії захоплених бойовиками територій Донбасу.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Сергій Рахманін з посиланням на джерела.

За його словами, такий референдум розглядається як альтернатива виборам в окремих районах Донецької та Луганської областей.

"Нещодавно він (Порошенко), за інформацією наших джерел, періодично повертається до ідеї, від якої сам же відмовився в 2015-му. Йдеться про можливість проведення референдуму, на якому громадянам України належить висловити своє ставлення до ідеї автономії відірваних територій Донбасу", - написав Рахманін.

"Мотив зрозумілий - якщо громадяни скажуть "так", президент зніме з себе відповідальність за проштовхування через Раду рішень, небезпечних для його рейтингу. Якщо скажуть "ні", він може виправдати зрив мінських домовленостей волею народу-суверена. От лише чи приймуть подібне виправдання в Берліні та Вашингтоні, не кажучи вже про Москву? Петро Олексійович, ймовірно, побоюється різкої реакції і без того роздратованого його необов'язковістю Заходу", - йдеться в статті.

"Хоча особи, близько знайомі з поглядами Петра Олексійовича, вважають, що бачити ОРДЛО (в будь-якому статусі) частиною України президент хоче так само, як і воювати", - написав Рахманін.

Крім того, за інформацією Рахманіна, бентежить главу держави і ще один, чисто технічний момент.

"Після виборів в ОРДЛО ці території, як і раніше, не будуть підконтрольними Києву де-факто, але стануть такими де-юре. І тамтешні жителі знову можуть здобути право брати участь в загальнонаціональних виборах. У всякому разі, Москва це питання порушувала", - зазначив журналіст.

"І голосувати на парламентських виборах (чергових або дострокових) там будуть очевидно не за БПП. Й очевидно не за Петра Олексійовича - на президентських. А він всерйоз думає про другий термін. Вже. І абсолютно впевнений, що другу каденцію заслужив... У будь-якому випадку , подібне "розширення" електорального поля і на парламентських виборах, і на президентських дає додатковий шанс реваншистам", - йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування