Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія: Закон про люстрацію в Україні треба змінювати

Понеділок, 21 березня 2016, 04:56
Венеціанська комісія: Закон про люстрацію в Україні треба змінювати
rada.gov.ua

Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") рекомендує внести зміни в український закон "Про очищення влади" (про люстрацію).

Про це розповів в ефірі телеканалу "Інтер" голова комісії Джанні Букіккіо.

"Закон в нинішньому вигляді має бути змінений, тому, що він не повністю відповідає європейським стандартам і принципу верховенства права", - підкреслив Букіккіо.

Основні вимоги комісії - персональна відповідальність при застосуванні люстрації, а також проведення люстрації суддів на підставі окремого, а не загального закону.

Букіккіо також пояснив, що застосування закону про люстрацію в його нинішній редакції може розглядатися національними та міжнародними судами, в тому числі і Європейським судом з прав людини в Страсбурзі.

Ще в грудні 2014 року голова комісії заявив, що закон необхідно радикально переробити, щоб привести його у відповідність з європейськими стандартами. При цьому, підкреслив Букіккіо, закон не повинен стати способом зведення рахунків з політичними опонентами.

Українська влада обіцяла підготувати новий законопроект ще до березня 2015 року, однак, Венеціанська комісія досі не отримала від Мін'юсту України проект змін до закону про люстрацію з урахуванням вимог комісії.

"Громадяни України чекають реформ. Вони вийшли на Майдан якийсь час назад, щоб відбулися зміни, але поки що їх немає. Це важливо. Важливо для позиції України в міжнародному співтоваристві. Воно перестане підтримувати Україну, якщо необхідні реформи не будуть проведені швидко", - додав Букіккіо

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування