Фейгін звернувся до структур ООН для захисту Савченко

Вівторок, 22 березня 2016, 09:47

Захист Надії Савченко звернувся в Робочу групу ООН із довільних затримань і до спецдоповідача ООН щодо правозахисників у справі українки.

Про це повідомив адвокат Савченко Марк Фейгін у Facebook 22 березня.

"Сьогодні другий день оголошення вироку Надії Савченко в Донецькому міському суді. Певно, що звинувачувальний вирок і значний термін покарання наперед вирішено", - написав він.

Фейгін нагадав, що "сама Надія категорично відмовляється подавати апеляційну скаргу на вирок, не вірячи в дієвість правосуддя в РФ, як втім і для того, щоб не затягувати зі строками набуття чинності вироком першої інстанції, що на її думку прискорить звільнення".

"Враховуючи неминучий результат політичних переговорів щодо обміну (чи звільнення) Савченко, чи залишилися процесуальні можливості щодо оскарження вироку?", - зазначає адвокат.

"Відмова від подачі апеляції закриває можливість оскарження в ЄСПЛ. Попри мою незгоду з Надією в цьому питанні, я все ж таки перестрахувався й запустив низку міжнародних процедур щодо її звільнення", - пише Фейгін.

Перша процедура, за його словами, "іде через Робочу групу ООН щодо довільних затримань".

"Робоча група з довільних затримань була створена в 1991 році. Їй було доручено розслідування випадків передбачуваного довільного позбавлення волі, що не узгодиться з нормами, закріпленими в Загальній декларації прав людини чи в інших міжнародно-правових актах щодо цього питання, визнаних відповідними державами", - пише він.

"У 1997 році мандат групи було розширено. Тепер вона також здійснює контроль над ситуацією із затриманими біженцями й мігрантами. Отож, я до неї звернувся з кейсом Савченко й чекаю результату у квітні", - повідомив адвокат.

"Друга процедура – звернення до спеціального доповідача ООН із правозахисників… Туди я теж звернувся й чекаю результату", - додав Фейгін.

Итак, сегодня второй день оглашения приговора Надежде Савченко в Донецком городском суде. Определённо, что обвинительный...

Posted by Mark Feygin on Monday, March 21, 2016

Як відомо, 22 березня Донецький міськсуд Ростовської області РФ має оголосити вирок Савченко, яку в РФ звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів у ході бойових дій на сході України  у 2014 році.

Савченко, яку силою вивезли до Росії й незаконно судять там, вважає себе невинуватою.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування