Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кандидати на мера Кривого Рогу не гребують чорним піаром і підкупом

Четвер, 24 березня 2016, 12:51

Протягом останнього тижня перед днем голосування на виборах мера Кривого Рогу більшість кандидатів ведуть активну політичну агітацію, частина – порушуючи вимоги законодавства та принцип рівних можливостей.

Про це інформують експерти моніторингової місії громадянської мережі ОПОРА.

За даними ОПОРи, на фінальному етапі виборчої кампанії активність у агітації виявляли 11 кандидатів на посаду міського голови.

Активісти продовжували фіксувати випадки порушення встановлених законом щодо ведення передвиборної агітації правил.

Зокрема, це політична реклама Юрія Вілкула на таксі; розміщення у неналежних місцях наліпок стилізованих під передвиборчу кампанію Миколи Колесника; поширення агітаційних матеріалів із ознаками чорного піару та недостовірними чи неперевіреними відомостями, оприлюднення в ЗМІ результатів опитувань громадської думки із порушеннями вимог законодавства; та участь в агітації місцевих посадових осіб.

Важливим фактором передвиборчої кампанії залишається місцева програма із надання громадянам одноразової грошової допомоги у розмірі 500 грн, яка висвітлюється у контексті діяльності чинного міського голови, кандидата Юрія Вілкула.

"Юрій Вілкул продовжує користуватися фактичними перевагами у виборчому процесі, пов’язаними із відсутністю чіткого розмежування між його посадовою та передвиборчою активністю", ‑ відзначив аналітик громадянської мережі Олександр Клюжев.

Щодо оприлюднення інформації про фінансування передвиборної агітації, то рахунки виборчих фондів відкрили десять з п’ятнадцяти кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу.

Загальний розмір виборчих фондів усіх кандидатів, які вчасно подали проміжні фінансові звіти, складає 1 млн 992 тис. 456 грн.

Найбільше коштів надійшло до виборчого фонду Юрія Вілкула, найменше ‑ до виборчого фонду Олега Бойченка.

Як відомо, на посаду міського голови Кривого Рогу зареєстровано 15 кандидатів: 5 від партій і 10 самовисуванців. Чинний мер Юрій Вілкул, який на минулих виборах був висуванцем "Опозиційного блоку", тепер балотується шляхом самовисування.

Експерти з громадської організації "ОПОРА" уже звинувачували його підлеглих у непрямій передвиборчій агітації.

Комітет виборців України заявляв, що Вілкул підкуповує виборців, надаючи мешканцям матеріальну допомогу.

Вибори мають відбутися 27 березня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування