Експерти: приймати закон про конфіскацію грошей Януковича не можна

Четвер, 24 березня 2016, 14:08

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" виступають проти остаточного прийняття законопроекту 4057 про конфіскацію грошей колишньої влади, який раніше був прийнятий Верховної Радою в першому читанні.

Про це повідомляє прес-служба РПР.

На думку експертів, законопроект "становить серйозну загрозу основоположному праву власності всіх громадян України, а не тільки статкам "злочинної влади", а тому – повинен бути відхилений".

"Законопроект не вирішить задекларовану у ньому проблему, а навпаки ускладнить можливість повернути майно, арештоване в рамках кримінальних проваджень стосовно екс-високопосадовців, які перебувають під санкціями ЄС", – вважають в організації.

На думку РПР, процедура вилучення на користь держави грошей підозрюваних осіб до ухвалення вироку суду "може бути застосована фактично до будь-якої фізичної чи юридичної особи, котрі в українських реаліях не мають реальної можливості захистити свої конституційно гарантовані права власності. При цьому йдеться про розширену конфіскацію, тобто вилучення всього майна особи, законність якого не може бути доведено".

Експерти наполягають, що такі норми суперечать Конституції, оскільки не містять базових гарантій та інструментів захисту права приватної власності громадян та юридичних осіб.

"Так, законопроект перекладає тягар доказування законності активів на власника майна. В міжнародній практиці це є винятком, а не загальним правилом. Запозичувати такий підхід, при чому у недосконалій правовій формі, в законодавство України з нереформованою судовою системою та прокуратурою – небезпечно", – додали в РПР.

Експерти вважають, що автори документу "свідомо викривили міжнародні стандарти", щоб виправдати нездатність правоохоронних органів повернути державі арештовані активи поплічників Януковича наявними інструментами.

"Проект закону є тимчасовим рішенням цієї проблеми і у разі застосування матиме фатальні наслідки для всієї держави – слугуватиме черговим доказом політичного переслідування в Україні фігурантів санкційного списку ЄС, яким скористаються їхні адвокати для оскарження санкцій в європейських судах", – впевнені в РПР.

Як відомо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що конфісковані гроші попередньої влади підуть на фінансування армії.

17 березня депутати після довгих дискусій прийняли в першому читанні законопроект про спецконфіскацію грошей попередньої влади ще до засудження цих людей.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News