Більшість росіян позитивно оцінили роль Сталіна в історії

П'ятниця, 25 березня 2016, 02:04

54% росіян вважають, що Йосип Сталін зіграв позитивну роль в історії.

Це випливає з опитування "Левада-центру", про результати якого пише російська газета "Ведомости".

Приблизно стільки ж опитаних вважають Сталіна мудрим керівником, який привів СРСР до процвітання. Однак більшість респондентів - 60% - не хотіли б жити при такому главі держави. Втім, їх число скорочується - в 2008 році таких було 74%.

Тираном, винним у загибелі мільйонів людей, Сталіна вважають дві третини учасників опитування, а про позитивні почуття до нього заявили 23%. Близько половини опитаних вважають сталінські репресії злочином, але все більше тих, хто вважає, що в них була політична необхідність. Позитивне ставлення до Сталіна в соцопитуваннях стало переважати над негативним у березні 2014 року, нагадує газета.

"Сталін, на думку росіян, був відповідною фігурою для керівництва країною під час війни, в критичний час, коли була потрібна жорстка рука. І зараз він більш відповідна фігура. При цьому жити в такі часи росіяни б не хотіли", - зазначив заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін.

За його словами, зміна сприйняття Сталіна пов'язана з тим, наскільки його стиль керівництва відповідає нинішній епосі.

"При цьому хвиля занепокоєння, яка була в 2014 році, йде на спад, і якщо ніяких нових подразників для громадської думки не з'явиться, якщо зовнішня обстановка і матеріальне становище не будуть погіршуватися, то і ставлення до нього і такого типу керівника поступово буде змінюватися" , - вважає Гражданкін.

Нагадаємо, подібне соціологічне опитування 5-16 лютого 2016 проводилося і в Україні.

Так 17% мають до Сталіна позитивне ставлення у порівнянні з  23% 2012 року. Байдуже до Сталіна ставляться 26%, негативно – 38%, 19% відмовились відповідати.

При цьому із захопленням до Сталіна ставиться 1% опитаних, з повагою – 13%, з симпатією – 3%. Ворожо до нього ставляться 13% опитаних, зі страхом – 8%, з відразою, ненавистю – 17%. Не знає, хто такий Сталін, 1% опитаних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News