Опоблок пропонує створити на окупованому Донбасі об'єднання у складі України

Вівторок, 29 березня 2016, 15:17

Партія "Опозиційний блок" пропонує Верховній Раді створити Міжобласне територіальне об'єднання Донбас.

Про це йдеться у проекті закону від Опозиційного блоку, розміщеному на сайті парламенту.

Авторами проекту є колишній член "Українського вибору" Віктора Медведчука Василь Німченко, люди Ріната Ахметова - Юрій Воропаєв, Сергій Сажко та Юрій Мороко, а також екс-мер Лисичанська Сергій Дунаєв .

Документ "визначає тимчасовий порядок організації та правові підстави створення міжобласного територіального об’єднання".

Йдеться про "окремі території Донецької та Луганської областей, визначені з урахуванням Мінських угод", окреслені законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Згідно з документом, МТО Донбас є складовою частиною України, але "має статус міжобласного об'єднання з самостійною системою держуправління на принципах децентралізації і широких повноважень органів місцевого самоврядування".

"Межі МТО Донбас, перелік міст, районів і населених пунктів, які входять до складу МТО Донбас, затверджуються Верховною Радою за поданням Кабінету міністрів України", - сказано в проекті.

"МТО Донбас утворюється тимчасово та не є самостійним суб’єктом системи адміністративно-територіального устрою України", - сказано в проекті закону.

При цьому депутати пропонують надати МТО Донбас особливий правовий статус.

"На території МТО Донбас створюються органи представницької та виконавчої влади відповідно до Конституції і законодавства України про місцеве самоврядування з урахуванням особливостей формування органів влади, визначеними для цієї території", - зазначається в документі.

МТО Донбас має самостійно вирішувати питання своєї юрисдикції, вирішують питання в сферах економічного та соціального розвитку, зокрема гуманітарні питання - культури, мови та самобутності, свободи віросповідання.

МТО Донбас, згідно з проектом, створює загони народної міліції і координують їх діяльність; розглядають питання про надання згоди на призначення керівників органів внутрішніх справ, служби безпеки та прокуратури МТО Донбас.

Найвищим представницьким органом влади в МТО Донбас є Представницьке зібрання МТО Донбас. Його голову мають обирати на 5 років.

Виконавчий комітет МТО Донбас - здійснює виконавчі функції в межах своєї компетенції. Його  очолює голова МТО Донбас.

Голова МТО Донбас обирається громадянами на 5 років. Кандидатом має бути громадянин України, не молодшим 35 років, який має вищу освіту, не має судимості за вчинення умисного злочину або судимість знята у встановленому законом порядку.

Організація і порядок проведення виборів голови МТО Донбас встановлюються виборчим законодавством України.

Оксана Коваленко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування