У ВРЮ наполягають, що строки для покарання суддів Майдану не минули

Четвер, 3 березня 2016, 01:31
У ВРЮ наполягають, що строки для покарання суддів Майдану не минули

Вища рада юстиції наголошує, що у разі застосування дисциплінарного стягнення стосовно суддів, які порушили присягу, має застосуватися трирічний строк давності.

Про це заявив Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, повідомляє прес-служба ВРЮ.

У ВРЮ роз’яснюють, що, відповідно до пункту 8 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", заяви і скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до попередньої редакції Закону, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Відповідно до частини четвертої статті 87 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону від 7 липня 2010 року звільнення судді за порушення присяги не було обмежено в часі.

Тобто, Вища рада юстиції наголошує, що при накладенні такого виду дисциплінарного стягнення, як звільнення за порушення присяги судді, підлягає застосуванню трирічний строк давності.

Раніше повідомлялося, що Вищий адмінсуд (ВАСУ) прийняв рішення, що повинна застосовуватися саме норма з перехідних положень, де встановлений однорічний термін давності.

Ґрунтуючись на цьому ВАСУ вже скасував 3 рішення Вищої ради юстиції про звільнення за порушення присяги суддів Майдану.

Таким чином звільнення уникли одіозні судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллі Цибра, Бориспільського міськрайсуду Київської області Анатолій Левченко та Оболонського райсуду Києва Віталій Литвинов.

Як відомо, раніше родини Героїв Небесної Сотні та постраждалих на Майдані звернулися до президента Петра Порошенка, голови парламенту та керівництва судової гілки влади з вимогою покарати суддів Майдану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування