У ГПУ боротимуться за розшук Іванющенка - рішення Чауса незаконне

П'ятниця, 1 квітня 2016, 13:09

ГПУ оскаржуватиме рішення судді Дніпровського району Миколи Чауса про скасування розшуку соратника Януковича – олігарха Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський.

Про це "Українській правді" повідомив начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Він підтвердив, що у п'ятницю Чаус дійсно прийняв таке рішення за клопотанням адвокатів Іванющенка.

"Було засідання у Дніпровському суді і за скаргою адвокатів Іванющенка було скасовано розшук і дозвіл суду на затримання і доставку Іванющенка", – сказав Горбатюк.

"При цьому дозвіл на затримання і доставку, за законом, не підлягає оскарженню. Тому це рішення буде оскаржене до апеляційного суду", - наголосив Горбатюк.

Він пояснив, що у зв'язку з рішенням судді Чауса, стає актуальною загроза щодо скасування міжнародного розшуку Іванющенка.

"Але ми  вживатимем усіх необхідних заходів, щоб цього не допустити. Це може бути або оскарження до апеляційного суду, або винесення постанов про оголошення розшуку і звернення до суду про дозвіл на арешт", - пояснив Горбатюк.

Він додав, що питання викликає і те, що було прийнято рішення про передачу розгляду цієї справи з Печерського суду у Дніпровський.

"По КПК цю справу мав розглядати Печерський суд. Але це якесь ноу-хау – відвід усьому складу суду. Це незаконно, бо відвід заявляється конкретному судді, по якому є підстави підозрювати, що він може бути упередженим", - пояснив Горбатюк.

"А заява всьому складу суду – це незаконно. І найцікавіше, що Апеляційний суд з адвокатами погодився, і справу направили в Дніпровський суд", - сказав він.

Він не виключив, що є всі підстави звертатися до кваліфікаційної комісії з приводу дій суддів, "і, можливо, відкривати кримінальне провадження".

"Це створює прецедент, що якийсь адвокат може заявити відвід всій судовій системі України", - зазначив він.

Горбатюк уточнив, що підозра Іванющенку залишається, а тому рішення суду не вплине на арешт рахунків.

"Підозра залишається і відповідно залишаються підстави для накладення арешту на майно підозрюваного", - зазначив Горбатюк.

Як відомо, в одному провадженні по Іванющенку є два епізоди: про причетність до розтрати коштів по кіотському протоколу і незаконне збагачення. За цим провадженням і було отримання дозволу суду на затримання Іванющенка і його доставку.

Оксана Коваленко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування