Польща може залучити НАТО до справи про передачу уламків Ту-154М

Неділя, 10 квітня 2016, 06:44

Польща допускає можливість звернутися до союзників по НАТО з проханням посприяти у справі передачі уламків президентського літака ТУ-154М, який зазнав аварії в квітні 2010 року під Смоленськом.

Про це розповів міністр оборони країни Антоній Мачеревич в інтерв'ю польському телеканалу TVP.

"Потрібно пробувати, намагатися, може, як пропонує прем'єр-міністр Норвегії, попросити союзників по НАТО [посприяти в передачі уламків Варшаві]", - сказав він.

На думку Мачеревіча, обстеження уламків літака має сенс навіть після шести років.

"Є деталі, дослідження яких не допоможе, але є й ті, експертиза яких може уточнити, чи відбулося руйнування літака через удар або іншу подію", - пояснив польський чиновник.

Він також зазначив, що розслідування причин катастрофи не зводиться тільки до того, щоб знайти винних. Варшава також прагне дізнатися, чи був літак зруйнований в результаті вибуху чи ні.

Крім цього, в інтерв'ю Мачеревич заявив, що представлений урядом Дональда Туска звіт про авіакатастрофу під Смоленськом був сфальсифікований. Зараз Туск є головою ЄС.

"Туск мав повний контроль не тільки над розслідуванням, а й над кожною заявою урядових структур. Він заявляв, що бере на себе повну відповідальність в цій справі було. Однак доповідь було підроблено, а фальсифікація урядом звіту повинна мати наслідки", - пояснив він.

Мачеревич висловив думку, що за цим фактом Туск "повинен постати перед Державним трибуналом".

Як відомо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого перебував президент країни Лех Качиньський, його дружина і представники вищого командування і політичних партій Польщі. В результаті аварії загинули 96 осіб.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News