Fitch залишило рейтинги РФ на рівні "BBB-", прогноз - негативний

Субота, 16 квітня 2016, 01:13

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings в п'ятницю підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Російської Федерації в національній та іноземній валютах, залишивши їх на останньому щаблі інвестиційного рівня - "BBB-".

Про це йдеться в прес-релізі агентства, прогноз рейтингів - "негативний", передає Інтерфакс-Україна.

Одночасно були підтверджені оцінки пріоритетних незабезпечених боргових зобов'язань РФ в національній та іноземній валютах "BBB-". Стеля рейтингу країни також залишений на позначці "BBB-".

Короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "F3".

"Рейтинги рівня" BBB- "відображають сильні позиції зовнішнього і суверенного балансу Росії і низькі потреби у фінансуванні на тлі таких структурних слабкостей, як залежність від сировини і ризики організації управління, низький потенціал зростання і геополітична напруженість", - відзначає Fitch.

За оцінками агентства, зовнішні ризики для РФ за останні 12 місяців зменшилися. У тому числі знизилися побоювання різкого витрачання міжнародних резервів в умовах відтоку капіталу і необхідносты погашення боргових зобов'язань.

За оцінками аналітиків Fitch, російський ВВП скоротиться на 1,5% в поточному році після падіння на 3,7% в 2015 році, а дефіцит федерального бюджету збільшиться в 2016 році до 3,9% ВВП у порівнянні з 2,4% ВВП роком раніше.

Середньостроковий потенціал зростання російської економіки обмежений рівнем менше 2% на рік, що гірше середніх для групи "BBB" 3,3%.

Fitch очікує, що профіциту поточного рахунку платіжного балансу в 2016 році буде досить, щоб покрити очікуваний відтік капіталу в розмірі $ 40 млрд. При цьому міжнародні резерви будуть покривати більше 12 місяців поточних зовнішніх платежів, тоді як медіанний показник для групи рейтингів "BBB" складає 5,6 місяця.

Основними ризиками для прогнозу щодо резервів є зниження цін на нафту і посилення попиту на іноземну валюту.

У своїх прогнозах Fitch виходить з припущення, що санкції ЄС і США щодо Росії збережуться в середньостроковій перспективі. Середньорічна ціна нафти прогнозується на рівні $ 35 в 2016 році і $ 45 в 2017 році.

Прогноз рейтингів може бути переглянутий на "стабільний" в результаті подальшого скорочення витрат і реалізації надійної середньострокової податково-бюджетної програми, а також якщо РФ вдасться уникнути подальшого істотного виснаження міжнародних резервів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування