Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти закликали владу негайно змінити склад ЦВК

Четвер, 21 квітня 2016, 13:56

Низка громадських та експертних організацій закликали президента Петра Порошенка невідкладно зареєструвати у Верховній Раді подання щодо призначення нових членів ЦВК.

Про це йдеться у повідомленні громадянської мережі "Опора".

У документі нагадується, що восени 2015 року депутати внесли свої пропозиції щодо кандидатур до складу ЦВК, а 16 листопада Вищий адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність президента щодо невнесення кандидатур до складу ЦВК, однак рішення суду президентом виконано так і не було.

В "Опорі" нагадали, що у 12 з 15 членів ЦВК семирічний строк повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов’язки на підставі змін до закону, внесених у березні 2014 року з метою забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії.

"Втім, на сьогодні всі виборчі процеси із загальнодержавних і чергових місцевих виборів уже давно завершились, і аргументи щодо недоцільності внесення змін до складу ЦВК під час перебігу виборчого процесу не витримують жодної критики", – йдеться у документі.

Активісти вимагають під час призначення членів ЦВК врахувати пропозиції усіх без виключення депутатських фракцій та груп Ради, які попередньо внесли пропозиції щодо кандидатур до складу комісії.

"Вважаємо, що подальші зволікання з ротацією в складі ЦВК лише засвідчуватимуть правовий нігілізм, пріоритет кулуарних інтересів над загальносуспільними інтересами, ставитимуть під сумнів спроможність вищих органів держави – президента та Верховної Ради – забезпечити виконання вимог Конституції, дотримання принципів правової визначеності, незалежності органу адміністрування виборів та інших загальноєвропейських принципів адміністрування виборів", – йдеться у повідомленні.

Звернення підписали представники цілої низки громадських організацій та активістів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...